Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Απέσυρε ο Στουρνάρας τη διάταξη για φοροαπαλλαγές off-shore εταιρειών που μίσθωναν ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρείες

Απέσυρε ο Υπ.Οικονομικών την διάταξη που περιελάμβανε το νομοσχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και αφορούσε την αναδρομική απαλλαγή (από το 2010) από το φόρο ακινήτων του νόμου 3091/2002 των off-shore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες.
Η διάταξη απεσύρθει μετά από έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του κ. Π. Λαφαζάνη ο οποίος τόνισε ότι «με βάση το άρθρο 33 οι εταιρίες off-shore επειδή μισθώνουν τα ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες δεν υπόκεινται στον σχετικό φόρο» (ενοεί τον φόρο ακινήτων 15% του νόμου 3091) και ότι «έχουν καταλογιστεί ήδη φόροι άνω των 90 εκατ. ευρώ και δεν θα πληρωθούν καθώς έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο αυτό από 1.1.2010».
«Μην επιμείνετε στην διάταξη αυτή κύριε υπουργέ, μην αφήνετε ανοικτό το παράθυρο», είπε στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος απέσυρε την διάταξη ώστε να έχουν χρόνο οι βουλευτές να την μελετήσουν και να την φέρει σε προσεχές νομοσχέδιο, όπως τους ενημέρωσε. Υπενθυμίζεται, ότι στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, ο κ. Στουρνάρας είχε διευκρινίσει ότι η εν λόγω διάταξη «μπήκε για να ελαφρύνουμε τις επενδύσεις».
Η εν λόγο διάταξη προέβλεπε : 2. α. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παρ.2 του άρθρου 15 του ν 3091/2002 διαγράφονται οι λέξεις : «ή που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις της παρούσας περίπτωσης αποκλειστικά ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών» και προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Επίσης, εταιρείες για τα ακίνητα που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές εταιρείες του α.ν. 89/1967  αποκλειστικά για την εγκατάσταση των γραφείων τους ή αποθηκών τους. »
β. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2010.».
...........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου