Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Τροποποιήσεις στον ΚΕΔΕ - Αναγκαστική η προειδοποίηση πριν από την κατάσχεση ακινήτου - Οι οφειλέτες θα επιλέγουν ποιο χρέος θα πληρώσουν πρώτο - Εναρμόνιση προστίμων με τον ΚΦΔ

Σημαντικές είναι οι τροποποιήσεις και στον ΚΕΔΕ (Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων) με τα άρθρα 7 και 8 του νομοσχεδίου ¨ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ¨ που κατατέθηκε εσπευσμένα στην βουλή.
Προειδοποιητική επιστολή προς όλους όσοι χρωστούν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μπαίνοντας στις ρυθμίσεις που τρέχουν, θα στέλνει η εφορία πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που η κατάσχεση αφορά ακίνητο. Αν πρόκειται για καταθέσεις, μισθούς ή ενοίκια εις χείρας τρίτων τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποιητική ενημέρωση. Επίσης εναρμονίζονται οι διατάξεις των προστίμων εκπρόθεσμης οφειλής του ΚΕΔΕ με το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΚΦΔ, σύμφωνα με το οποίο, η οφειλή η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη δεν επιβαρύνεται πλέον με προσαυξήσεις, αλλά με τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά 10%, 20% και 30% του προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής δεν υπολογίζονται σωρευτικά. Επίσης ορίζεται ότι οι τόκοι του παρόντος άρθρου δεν κεφαλαιοποιούνται και τόκοι επί τόκων δεν οφείλονται.  Με την παράγραφο 4 του ΚΕΔΕ, όπως αντικαθίσταται με τον παρόντα νόμο, εισάγεται και η απαλλαγή της οφειλής από τόκους και πρόστιμα για λόγους ανωτέρας βίας, όπως ορίζει και το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΚΦΔ.
Τέλος εναπόκειται καταρχάς στον οφειλέτη η πρωτοβουλία επιλογής της σειράς εξόφλησης των χρεών του. Εντούτοις, αυτός δεν επιλέγει τη σειρά πίστωσης, εφόσον η είσπραξη διενεργείται χωρίς τη θέλησή του, όπως κατά τη διενέργεια αυτεπάγγελτου συμψηφισμού ή μετά από λήψη διοικητικών ή αναγκαστικών μέτρων, όπως η παρακράτηση επί αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής ή η απόδοση προϊόντος κατάσχεσης απαίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου