Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το νέο ποινολόγιο για παραβάσεις και εκπρόθεσμες πληρωμές των φόρων.


Αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, καθώς και για όσους καθυστερούν την καταβολή των φόρων, προβλέπει το ποινολόγιο της εφορίας. Οι περισσότερες διατάξεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 26 Ιουλίου 2013, ενώ ορισμένες θα εφαρμοσθούν από τον Ιανουάριο του 2014. Το νέο ποινολόγιο, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ή αυτά είναι ανακριβή εφόσον η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη δεν ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο στις ανωτέρω περιπτώσεις ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία. Επίσης προβλέπονται πρόστιμα που θα ξεκινούν από 10% του οφειλόμενου φόρου και θα φθάνουν το 30% για όσους πληρώνουν εκπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους, καθώς και τόκος εκπρόθεσμης καταβολής που θα ξεκινάει από 8,5% ετησίως
Ειδικότερα, το νέο ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει τα εξής:
1. Πρόστιμα παραβάσεων φοροδιαφυγής:
- Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείου αξίας πάνω από 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής.
- Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείου αξίας μέχρι 5.000 ευρώ επιβάλλεται:
α) Πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία β΄ κατηγορίας).
β) Πρόστιμο 2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία γ΄ κατηγορίας).
2. Πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης:
Στην περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση τον διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη φορολογική διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής:
- 10% του ποσού της διαφοράς για διαφορά φόρου πάνω από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
- 30% της διαφοράς, αν η διαφορά υπερβαίνει το 20% του φόρου που προκύπτει με τη δήλωση.
- 100% της διαφοράς αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.
- Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.
3. Πρόστιμο που θα ξεκινάει από 10% του οφειλόμενου φόρου και θα φθάνει το 30% προβλέπει το ποινολόγιο της εφορίας για όσους πληρώνουν εκπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. 
Ειδικότερα:
- 10% του φόρου αν το οφειλόμενο ποσό δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας.
- 20% του φόρου αν ο φόρος καταβληθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και μέχρι 2 χρόνια.
- 30% του φόρου στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί μετά την πάροδο 2 ετών από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής.
- Τόκοι που θα «τρέχουν» από την επόμενη μέρα που το χρέος θα καταστεί ληξιπρόθεσμο.
4. Πρόστιμα διαδικαστικών παραβάσεων:
- 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.
- Ισόποσο του φόρου για μη υποβολή δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου.
- 100 ευρώ για λοιπές παραβάσεις από μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων.
- 1.000 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση από υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.
- 2.500 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση από υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
- Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.
5.΄Εκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων και έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων
- Για έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% της αξίας τους.
- Στους εκδότες και λήπτες εικονικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας των φορολογικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου