Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Λεφτά υπάρχουν αλλά βρίσκονται στα αζήτητα.

Την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και άλλες πηγές για να τονωθεί η ένδεια των δημοσίων οικονομικών, εκατομμύρια ευρώ, που δεσμεύονται από τις δικαστικές αρχές και θα μπορούσαν να επιστραφούν στο Δημόσιο μένουν μακριά από τα κρατικά ταμεία.
Κι αυτό γιατί οι ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και βρίσκονται από καιρό σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής εργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχουν ακόμα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Αρα και οι απώλειες για το δημόσιο ταμείο είναι μοιραίες. Με τους μετριότερους υπολογισμούς των δικαστικών αρχών, που χειρίζονται υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας, περί τα 2, 5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν σε συντομότατο χρόνο να εισπραχθούν, αν είχαν ψηφιστεί οι ρυθμίσεις για το «δικαστικό ενέχυρο» και την «ποινική συνδιαλλαγή», όπως είναι οι τίτλοι των σχετικών νομοσχεδίων.
Οι δικαστικές αρχές μάλιστα, ανεβάζουν το ποσό αυτό κατά πολύ και εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων φοροδιαφυγής που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν και είναι πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται υποθέσεις, όπως για παράδειγμα της Energa - Hellas Power, της ProtoBank, της υπόθεσης των υποβρυχίων και της Ασπίς Πρόνοια, που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, με ποσά που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Οι παραπάνω διατάξεις δίνουν ισχυρά κίνητρα σε διωκόμενους για οικονομικά εγκλήματα (παραβάσεις πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος) αλλά και άλλα αδικήματα να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος και να τύχουν έτσι ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης. Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται και τα αδικήματα που διώκονται με βάση τον πολυσυζητημένο νόμο για τους καταχραστές του Δημοσίου, αλλά και οι υποθέσεις διαφθοράς που ρυθμίζονται από ειδικό νόμο τον 4022 του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου