Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η.Π.Α.:Ελέγχουν λογαριασμούς Αμερικανών σε Ισραήλ, Ινδία, φορολογικούς παραδείσους .



Με  γρήγορους ρυθμούς και χωρίς εμπόδια από το πολιτικό προσωπικό, συνεχίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την εκστρατεία πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς οι αρμόδιες αρχές αναζητούν λογαριασμούς στο Ισραήλ, την Ινδία και στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, ώστε να εντοπίσουν πιθανούς παραβάτες.
Τα σχετικά αποκαλύπτουν στη Wall Street Journal, δικηγόροι, οι οποίοι εκπροσωπούν ορισμένους από τους κατόχους των εν λόγω τραπεζικών λογαριασμών. Στο πλαίσιο αυτό μία από τις παλαιότερες τράπεζες στον κόσμο, η μη εισηγμένη ελβετική Wegelin & Co., παραδέχθηκε την ενοχή της για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας των ΗΠΑ και θα καταβάλει σε εξωδικαστικό διακανονισμό πρόστιμο 74 εκατ. δολαρίων, το οποίο ωχριά μπροστά σε εκείνο της UBS.
H επίσης ελβετική UBS, η οποία διέπραξε το ίδιο αδίκημα, ήρθε σε εξωδικαστικό διακανονισμό και κατέβαλε ίσως ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα στη σύγχρονη ιστορία της τάξεως των 780 εκατ. δολ.
  Είχε προηγηθεί η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της τράπεζας το 2009, βάσει της οποίας έγινε άρση απορρήτου σε 4.500 μυστικούς λογαριασμούς Αμερικανών πελατών της με διπλή υπηκοότητα.
 Εκτοτε, οι οικονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προσφέρουν προγράμματα περιορισμένης αμνηστίας ως κίνητρο για να ενθαρρύνουν φοροφυγάδες να δημοσιοποιήσουν αποκρυβέντα εισοδήματά τους.
 Με τις «νίκες» αυτές στο ιστορικό τους και έχοντας ανακτήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περί τα 5,5 δισ. δολάρια σε φόρους και πρόστιμα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εξακολουθούν την εκστρατεία τους με μεγαλύτερη ορμή. Οι ίδιοι εκτιμούν πως θα ανακτήσουν επιπλέον πέντε δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα των ερευνών σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καθώς και στην Ινδία, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και άλλες περιοχές.
 Ηδη στα χέρια τους έχουν πολύτιμες πληροφορίες από τις καταθέσεις 38.000 φορολογουμένων, οι οποίοι ομολογούν ότι απέκρυψαν εισοδήματα. Δικηγόροι, οι οποίοι παρίστανται στις έρευνες αυτές, προβλέπουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί δραστικά. «Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποστεί της δίωξης των πλουσίων Αμερικανών, οι οποίοι διατηρούν σε υπεράκτιους προορισμούς μυστικούς λογαριασμούς και συντόμως θα έχει στα χέρια της περισσότερα εργαλεία με την εφαρμογή νέου νόμου (Fatca)», επισημαίνει πρώην στέλεχος των Αμερικανικών οικονομικών υπηρεσιών.
Το 2014, συγκεκριμένα, θα τεθεί σε ισχύ στις ΗΠΑ ειδική νομοθετική πράξη, στο πλαίσιο της οποίας ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα ονόματα των Αμερικανών πελατών τους.
Υ/Γ: Αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Χώρα μας  ακόμη να ανεξαρτοποιήσουμε  τον Γ.Γ. Εσόδων από την πολιτική εξάρτηση, παρά τις προσπάθειες της Τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου