Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το πρόβλημα με το κλείσιμο των οικονομικών στοιχείων του 2012 που αντιμετωπίζει ο δήμος Ιωαννιτών επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιος.


     Σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος κ. Φίλιος είπε τα εξής : «Εδώ και λίγο καιρό, έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται ένα έλλειμμα που αποδίδεται προς το παρόν στην προσπάθεια συντονισμού της μηχανογράφησης, του τμήματος εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του λογιστηρίου» . Ανέφερε  ότι :«Το ταμείο του Δήμου, για να κλείσει, παρουσίαζε ένα πρόβλημα. Αυτό οφειλόταν σε δύο λόγους. Πρώτον, υπάρχει πάντα ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους. Ο άλλος λόγος ήταν ότι το λογισμικό πρόγραμμα που είχαμε, ήταν δυσχερές. Φέτος το καλοκαίρι το αντικαταστήσαμε και βλέπουμε αν έγιναν όλες οι εγγραφές».
 Διαβεβαίωσε πάντως ότι η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί για να εντοπίσει το πρόβλημα και να το λύσει. «Αν δε βρεθεί η λύση, θα ακολουθήσει ένας ακόμα εξειδικευμένος έλεγχος. Αν κι αυτός δεν αποδώσει, τότε ο φάκελος θα σταλεί αρμοδίως» τόνισε, εννοώντας ότι ο φάκελος θα αποσταλεί στους οικονομικούς επιθεωρητές.
  Με όσα τόνισε παραπάνω  ο  Δήμαρχος  διαφαίνεται ότι η λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και η εποπτεία αυτής  δεν  κινήθηκε στα  στενά πλαίσια  που προβλέπονται από τους νόμους ,  τους κανονισμούς της πολιτείας αλλά και της δημοτικής αρχής (ν.2362/1955, πδ 315/1999, πδ15/2011 νδ 356/1974 κλπ).
    Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι   η  μη συμφωνία  λογιστικού υπολοίπου  και  πραγματικού ταμείου οφείλεται σε λάθη  ανθρώπινα  που παρατηρούνται κατά τη μετάπτωση του μηχανογραφημένου  συστήματος ή  και σε λαθεμένη εγγραφή  παραστατικού.
    Το ανησυχητικό είναι ότι  η  διαφαινόμενη έλλειψη  της καθημερινής συμφωνίας λογιστικού και ταμειακού υπολοίπου, καθιστά δύσκολο τον  μετέπειτα  έλεγχο.        
 Εξυπακούεται ότι μετά την εισαγωγή της απογραφής έναρξης  των λογαριασμών ( και του ταμειακού υπολοίπου) και με δεδομένο ότι  έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ λογιστικού και πραγματικού ταμείου,  ο επανέλεγχος  από τις μετέπειτα εγγραφές και λογιστικοποιήσεις θα διαπιστώσει το όποιο λάθος.
   Τονίζουμε  όμως ότι η  συμφωνία δεν επιδιώκεται μόνο κατά  το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου, αλλά  σε καθημερινή βάση και αυτό αποτελεί ουσιαστική παράλειψη.   
  Το χειρότερο όμως είναι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Δημάρχου, ότι   η Δημ. Αρχή,  ενώ γνώριζε τη μη  συμφωνία   μεταξύ λογιστικού και φυσικού ταμείου,όχι μόνο  δεν ενημέρωσε το σώμα,  αλλά προχώρησε  και στην ψήφιση των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων του Δήμου, ενέργεια,   που,   κατά την άποψή μου, αποτελεί και  το μεγάλο πρόβλημα  της παρούσας  Δημ. Αρχής . 
 Κατά τα άλλα  γίνεται πολύς λόγος για διαφάνεια....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου