Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σύνοδος της Λιτότητας.



Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, δίνουν και το στίγμα της περαιτέρω λιτότητας.
 Ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ως απάντηση στις αιτιάσεις ότι η ασκούμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης δεν έχει πετύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα δήλωσε τα εξής:
   «Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Το αποδεικνύει το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρσι οι αναλυτές προέβλεπαν τη διάλυση του ευρώ. Κι όμως, σήμερα όμως έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα, σε πολλά κράτη-μέλη τα ελλείμματα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2009, ενώ αναμένεται να πέσουν στο 3% μέχρι το τέλος του χρόνου».
   Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική πτέρυγα θέτει ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι τον Οκτώβριο του 2011 προέβλεπαν ανάπτυξη 0,6% στην Ευρωζώνη για το 2013 και σήμερα γίνεται λόγος για -0,6%.
    Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά επισήμανε με σχετική δήλωση:
«Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και αλλού έχουμε μία κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου και έχουμε και μία απειλή συστημικής κατάρρευσης, αυτή τη φορά όχι των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά του πολιτικού συστήματος και δη του φιλοευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Δείτε το ευρωβαρόμετρο: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης δείχνει ότι μεταξύ των 27 κρατών-μελών, μόνο σε δύο υπάρχει πλειοψηφία εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη και τους θεσμούς της».
  Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για το ζήτημα της Κύπρου, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την εκπόνηση σχεδίου οικονομικής διάσωσης.
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει επαφές και στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου