Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το 46,3% των πολιτών δεν λαμβάνει απόδειξη.


   Πάνω από το 50% των συμπολιτών μας φοροδιαφεύγει, αλλά ελάχιστοι παραδέχονται ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές, ενώ σχεδόν το 46% ομολογεί πως έχει συμβάλει στη φοροδιαφυγή άλλων.    Πολύ πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι επτά στους δέκα πολίτες στην πραγματικότητα νομιμοποιούν στο μυαλό τους τη φοροδιαφυγή, καθώς την αποδίδουν στην ανάγκη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και όχι στην προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.
   Τη συνεχιζόμενη απουσία φορολογικής συνείδησης, ακόμη και σήμερα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση, έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO .
  Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το 53% των συμπολιτών τους φοροδιαφεύγει συστηματικά, αλλά μόλις το 16,4% ομολογεί ότι έχει φοροδιαφύγει, αποκρύπτοντας εισοδήματα. Την ίδια ώρα, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (46,3%) δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος άλλος, για παράδειγμα μη λαμβάνοντας απόδειξη.       Όπως προκύπτει από την έρευνα, αυτό συμβαίνει συχνά διότι ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται το όφελος που θα έχει ζητώντας απόδειξη και ότι οι συνέπειες της φοροδιαφυγής θα αφορούν τελικά και τον ίδιο. Ετσι, στην ερώτηση για το ποιος ωφελείται όταν ζητούμε απόδειξη, μόνο το 15,7% δηλώνει ότι ωφελημένος είναι ο πολίτης. Αντιθέτως, εάν πίστευαν ότι θα είχαν προσωπικό όφελος, απαντά ότι θα ζητούσε απόδειξη το 94,1%. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τους πολίτες, είναι οι γιατροί ,οι τεχνίτες , τα δικηγορικά γραφεία/συμβολαιογραφεία , τα καταστήματα μαζικής εστίασης  και τα πρατήρια βενζίνης . Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται τα εμπορικά καταστήματα  και τα σούπερ μάρκετ . Από την έρευνα, εξάλλου, επιβεβαιώνεται η κυρίαρχη αντίληψη ότι αυτές που φοροδιαφεύγουν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες. Συγκεκριμένα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κοινή γνώμη πιστεύει, σε ποσοστό 34,9%, ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη, το 39,5% ότι είναι μέτρια και το 22,1% ότι είναι μικρή.
  Ταυτοχρόνως, περίπου 6 στους 10 θεωρούν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την πλευρά τους υποστηρίζουν, σε ποσοστό 89,2%, ότι φοροδιαφεύγουν προκειμένου να επιβιώσουν απέναντι στον ανταγωνισμό και μόλις το 8,1% απαντά ότι ο λόγος είναι η αύξηση του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου