Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σαμαράς: Ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα θα μπει το 2014, όχι φέτος

Εξαιρετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και επικαλέστηκε τόσο τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Ολι Ρεν όσο και την ίδια τη δήλωση της Τρόικα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «υπάρχει μια συζήτηση για μια σειρά από θέματα στα οποία είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τα καλά νέα.»
Απαντώντας σε ερώτηση για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση και θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι και θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για τη περιουσία», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό θα ισχύσει από 1-1-2014». «Αυτό που εξετάζουμε πλέον είναι από που θα εισπράττεται το τέλος ακινήτων».
Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τις απολύσεις στο δημόσιο τόνισε: «Εχει αρχίσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο. Θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα δούμε μέσα στο 2014 ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Φυσικά οι επίορκοι υπάλληλοι και όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν.»
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και σε ότι αφορά το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα δήλωσε: «Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός».
Η κατάσταση με την ανεργία στην Ελλάδα, και ειδικά στους νέους, είναι κρίσιμη, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι το μνημόνιο πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα ανάπτυξης και συνοχής, με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους.
Σε ότι αφορά στα ζητήματα της συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός είπε: «Είχαμε διορθωτικές κινήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συζητήσαμε και το ελληνικό ζήτημα όπου ετοιμάζουμε ένα απλούστερο σύστημα με αυστηρές τιμωρίες και εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας.»
Μιλώντας αναλυτικότερα για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέσω τπου προγράμματος refit η επιτροπή θα παρακολουθεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται. Ειδικότερα για την Ελλάδα σημείωσε ότι σύντονα θα ψηφιστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.
Και συμπλήρωσε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ για να τροποποιήσουμε διατάξεις που επιβαρύνουν δικές μας επιχειρήσεις στους τομείς του Τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων και των οικοδομικών υλικών».
Εξαλλου, μιλώντας για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό της Ευρώπης είπε ότι η «στρατηγική 2020» περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια:
Τον Μάιο θα συζητηθεί η ενέργεια, που αποτελεί μεγάλη υπόθεση που απασχολεί όλη την Ευρώπη η οποία έχει ενεργειακή ανασφάλεια. «Εαν φερθούμε σωστά, η δική μας ενέργεια, θα είναι ενέργεια για όλη την Ευρώπη», τόνισε με έμφαση.
Τον Οκτώβριο θα γίνει συζήτηση για την καινοτομία, τις νέες πρωτοβουλίας, για επιχειρήσεις από καινούργια μυαλά.
Τον Οκτώβριο επίσης θα συζητηθεί η ψηφιακή ατζέντα.
Και τον Φεβρουάριο του 2014, επί ελληνικής προεδρίας, θα συζητηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κύπρο και δήλωσε: «Δεν έγινε συζήτηση για το οικονομικό θέμα της Κύπρου. Θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολύ καθαρότερη εικόνα. Θα συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας Κυπρίους.»

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου