Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Κάντε αυτόνομο τον γραμματέα εσόδων για να μην γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις .



   Από την απόρρητη έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω του δικτυακού τόπου της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ διαφαίνεται η απογόητευση των δανειστών για μία ανεξάρτητη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.
   Στην έκθεση γίνεται λόγος πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποσπασματικές, καθώς βασικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν χωρίς στελέχη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον νέο γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων για τον οποίο αναφέρει πως ουσιαστικά δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική ηγεσία.
  Μάλιστα για τον Γενικό γραμματέα ζητά να γίνουν άμεσα νομοθετικές ενέργειες για την αυτονόμησή του, προκειμένου όπως αναφέρουν να μην υπάρχει η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων. Μάλιστα, ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την ένταξή του στη νέα αυτόνομη υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  Ουσιαστικά η τρόικα με αυτές τις συστάσεις δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στην κυβέρνηση κατά συνέπεια και άρα για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις ακόμα και σε αυτή την εποχή της κρίσης, πρέπει οι μηχανισμοί φοροελέγχου να αυτονομηθούν.
   Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η τρόικα στην ουσία κατηγορεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην πρόσληψη νέων ελεγκτών, επειδή όπως σημειώνει η αμοιβή τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι κάτω των 700 ευρώ.
  Κόκκινη κάρτα δίνει όμως η τρόικα και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο και σημειώνει πως ενώ ο στόχος είσπραξης για το 2012 ήταν 2 δισ. ευρώ, τελικά έχουν εισπραχθεί μόνο 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για να μην συνεχιστούν αυτές οι απογοητευτικές επιδόσεις η τρόικα ζητά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί πρωτίστως στους 1.500 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση χρωστούν στο δημόσιο 5,5 δισ. ευρώ. Τέλος, σε αυτό τον τομέα ζητούν ενίσχυση των υπηρεσιών είσπραξης με επιπλέον προσωπικό και να υπάρξει επιτέλους μηχανοργάνωση.
  Η τρόικα παράλληλα αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα καθώς όπως σημειώνουν δεν έχει εκδώσει την απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος όσων ελέγχονται παρά το γεγονός πως ο σχετικός νόμος έχει περάσει από τις αρχές του 2012. Επίσης, αιχμές αφήνουν και για το γεγονός πως υπάρχουν 60 ελεγκτές που έχουν εκπαιδευτεί από γάλλους ειδικούς αλλά ακόμα δεν μπορούν να εργαστούν γιατί δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
   Αυτό που δείχνει πάντως πως η τρόικα ξεχνάει κι αυτά που επιβάλλει είναι πως συστήνει την πρόσληψη 500 ελεγκτών ετησίως για τη διετία 2013-2013, αλλά σημειώνει πως ο μισθός που θα είναι κάτω των 700 ευρώ αποτελεί αντικίνητρο για τις προσλήψεις. Οι άνθρωποι δηλαδή που επέβαλαν τις τεράστιες απώλειες στους μισθούς στο δημόσιο, δηλώνουν τώρα πως αυτοί οι χαμηλοί μισθοί είναι αντικίνητρο.
    Έντονη κριτική στο υπουργείο Οικονομικών ασκούν και για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές του φόρου και μάλιστα σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός πως μετά από 3,5 χρόνια από την υποβολή μίας αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ, αυτό παραγράφεται και έτσι ο πολίτης για να το εισπράξει αναγκάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Υ/Γ.:  Για την αυτονόμηση του Γενικού Γραμματέα  και προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων θα πρέπει να λογοδοτεί απ΄ ευθείας στη Βουλή.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου