Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το τελευταίο σχέδιο για την απόδοση του ΦΠΑ



Το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση του ΦΠΑ προβλέπει:
- Την αποσύνδεση της δήλωση του ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου. Η δήλωση θα υποβάλλεται στις 20 κάθε μήνα (μηνιαίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε δίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες).
- Κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις που ισχύει σήμερα (40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις, με μηνιαία προσαύξηση 2%). Ωστόσο, το θέμα των δόσεων θα επανεξεταστεί.
- Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα πληρώνουν είτε ολόκληρο το ποσό είτε (ελάχιστο όριο) 10 ευρώ. Εντός 10 ημερών θα πρέπει να καταβληθεί το σύνολο του ΦΠΑ, χωρίς τις δόσεις .
- Οσοι δεν εξοφλήσουν τον φόρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Για κάθε μήνα καθυστέρησης απόδοσης του ΦΠΑ θα υπάρχει προσαύξηση 1%.
- Υστερα από διάστημα 4 μηνών που δεν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ στο Δημόσιο θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών. Επί της ουσίας, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ΦΠΑ σε 4 άτυπες δόσεις .
- Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
- Στην περίπτωση των μεταχρονολογημένων επιταγών ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται σε ένα μήνα από την έκδοση της επιταγής. Υπόχρεος στην καταβολή του ΦΠΑ θα είναι ο εκδότης της επιταγής (για λογαριασμό του αντισυμβαλλόμενου). Με το νέο σύστημα, πάντως, φαίνεται να «καταργούνται» οι επί πιστώσει συναλλαγές χωρίς επιταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου