Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τι προσπαθεί να αλλάξει το Υπ.Οικ. στην απόδοση του ΦΠΑ.



Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποσυνδέσει τη δήλωση ΦΠΑ από την πληρωμή του ποσού που οφείλει η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μη υποβολής δηλώσεων και να αυξηθούν τα έσοδα. Σύμφωνα με το σχέδιο στις 20 κάθε μήνα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ πληρώνοντας είτε ολόκληρο το ποσό είτε 10 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν με την υποβολή της δήλωσης τι περιμένουν να εισπράξουν από κάθε επιχείρηση. Ο φόρος από τους υπόχρεους θα πρέπει να εξοφλείται σε δέκα ημέρες μετά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (δηλαδή στο τέλος κάθε μήνα). Σε διαφορετική περίπτωση για κάθε μήνα καθυστέρησης θα έχουν προσαύξηση 1% επί του ποσού που πληρώνουν. Αν και επισήμως καταργούνται οι δόσεις για τη πληρωμή του ΦΠΑ, ανεπισήμως οι υπόχρεοι μπορούν να καταβάλουν τον φόρο σε τέσσερις δόσεις μέχρι να ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, που προβλέπουν και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξετάζεται η υποβολή της δήλωσης να γίνεται κάθε δύο μήνες. Από την πλευρά τους οι εμποροβιοτέχνες ζητούν αναστολή των αλλαγών, καθώς όπως υποστηρίζουν ουσιαστικά καταργούνε οι δόσεις πληρωμής του ΦΠΑ σε μια αγορά που κυριαρχείται από την ύφεση.

    Διευκρινίσεις του Υπ.Οικ. για την καταβολή του Φ.Π.Α.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι καταργούνται οι δόσεις απόδοσης του ΦΠΑ. το υπ. διευκρινίζει :
  1.- Ότι  οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο.
2.- Οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, καθώς σήμερα πληρώνουν 2% προσαύξηση για τις δόσεις αυτές σε σχέση με 1% που θα πληρώνουν με το νέο σύστημα και
3.-  Το νέο σύστημα είναι απλούστερο και βοηθάει τις επιχειρήσεις που σήμερα θέλουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν λόγω ρευστότητας .
Υ/Γ:  «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου