Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Πώς θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013)



Πολλές είναι οι απορίες που υπάρχουν  σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012. Προκειμένου να συμβάλλουμε στη ενημέρωσή σας  θα παρουσιάσουμε τμηματικά το φορολογικό πλαίσιο που έχει εφαρμογή στην συμπλήρωση  της φορολογικής δήλωσης  οικον. έτους 2013 (εισοδήματα 2012).  

Το οικονομικό έτος 2013 (εισοδήματα του 2012), θα φορολογηθούμε όπως ακριβώς και για τα εισοδήματα του 2011 (οικονομικό έτος 2012), με όσα ξέραμε δηλαδή μέχρι σήμερα.
 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΣ 2013
 · Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Τα φυσικά πρόσωπα, άσχετα από την πηγή των εισοδημάτων τους, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των φυσικών προσώπων, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και με αφορολόγητο 2.000 για κάθε παιδί.
 Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.
 Οι όποιες αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες έχουν ισχύ για τα εισοδήματα από 1.1.2013 και μετά.
 · Αποδείξεις δαπανών για την ισχύ του αφορολόγητου
 Το αφορολόγητο ποσό ισχύει εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
 Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ (εισοδήματα 60.000 x 25%). Για μεγαλύτερα εισοδήματα δεν χρειάζεται να καταθέσουμε επιπλέον αποδείξεις. Για παράδειγμα εάν έχουμε εισοδήματα 70.000 ευρώ, το σύνολο των αποδείξεων που πρέπει να καταθέσουμε είναι πάλι 15.000 ευρώ και όχι 70.000 x 25%.
 Προσοχή: Αν ο φορολογούμενος έχει επιπλέον αφορολόγητο λόγω τέκνων ή αναπηρίας, δεν χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον ποσό αποδείξεων. Οι αποδείξεις καλύπτουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και μόνο.
 · Μειώσεις φόρου βάσει δαπανών
 1. Αναπηρία

Ανάπηρος φορολογούμενος και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον είναι ανάπηροι κ.λπ.
 Αύξηση αφορολόγητου κατά 2.000 ευρώ.
 2. Ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη
  i) Ιατρική περίθαλψη.
 ii) Νοσοκομειακή περίθαλψη.
 Μείωση φόρου σε ποσοστό 10% μη δυνάμενη να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
 3. Ενοίκια
  i) Μισθώματα κύριας κατοικίας.
 ii) Μισθώματα για παιδιά που σπουδάζουν.
 Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
Η μείωση αυτή ισχύει για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η κατοικία αυτή αποτελεί αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τον φορολογούμενο που βαρύνεται με το προστατευόμενο μέλος και δηλώνεται σαν δευτερεύουσα κατοικία.
Σημ.: Η συνέχεια την επόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου