Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σε ισχύ και με τον νέο Κώδικα η έκδοση τιμολογίου σε αντικατάσταση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, από εστιατόρια, καφετέριες, ψησταριές κλπ.



Αναφορικά με τη φορολογική αντιμετώπιση της έκδοσης τιμολογίου σε αντικατάσταση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, από εκμεταλλευτές καταστημάτων, που διαθέτουν φαγητά και ποτά για επιτόπια κατανάλωση, λόγω μη έγκαιρης γνωστοποίησης (πριν την έναρξη των σερβιρισμάτων) της ιδιότητας του πελάτη, το  Υπ. Οικονομικών  έδωσε  διευκρινίσεις και έκανε δεκτό ότι, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου στον πελάτη, κατά την εξόφληση του λογαριασμού, εφόσον αυτός το ζητήσει, σε αντικατάσταση των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδόθηκαν αρχικά, λόγω μη γνωστοποίησης της ιδιότητάς του (επιτηδευματίας) κατά την προσέλευσή του στο κατάστημα και πριν από τη έναρξη των σερβιρισμάτων.
Βέβαια σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με τιμολόγιο, οι εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης (όταν οι αποδείξεις εκδίδονται με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής), θα γίνονται με βάση το ημερήσιο δελτίο «Ζ» αυτής και όχι με το τιμολόγιο, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο   (ΠΟΛ 1098/1991) . Ακόμα ,γίνεται δεκτό για την αντικατάσταση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, ότι μπορεί να εκδίδεται τιμολόγιο και όχι συνενωμένο δελτίο αποστολής - τιμολόγιο, από τους εκμεταλλευτές καταστημάτων, που διαθέτουν φαγητά και ποτά για επιτόπια κατανάλωση (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.), υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην υπόψη εγκύκλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου