Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.

 «Μαύρο» νερό έτρεχε στο Μέγα Λαγκάδι του Ελληνικού το Σάββατο, καταλήγοντας στον ποταμό Άραχθο και αναστατώνοντας για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της περιοχής που ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Διακόσια πενήντα περίπου μέτρα μακριά από το ΧΥΤΑ, το ρέμα που σχηματίζεται παρουσίασε σημάδια ρύπανσης με πυκνό αφρό, μαύρο χρώμα και έντονη δυσοσμία σε αντίθεση με το νερό που έρχεται από την πλευρά του χωριού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Το φαινόμενο διαπίστωσε ένας από τους κτηνοτρόφους που πήγε να βοσκήσει το κοπάδι του και όπως καταγγέλλει, είναι πλέον αδύνατο τα ζώα του να πιουν νερό από το ρέμα, από το οποίο και ο ίδιος έπινε, όπως είπε, πριν από λίγο καιρό. «Δεν μπορώ να ποτίσω τα ζώα, τα πάω σπίτι να τα ποτίσω! Τι θα κάνουμε εμείς, θα φύγουμε από το χωριό;», σημείωσε.
 «Ομολογία» αδυναμίας 
 Για τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά την «πανθομολογούμενη» πλέον αδυναμία του ΧΥΤΑ να αντέξει το τεράστιο υδραυλικό φορτίο που δημιουργείται εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.
Τα αποτελέσματα βέβαια της λανθασμένης μελέτης και των αστοχιών της κατασκευής σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται και δεν επιλύονται με την μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα.
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αυτό που όλοι φοβόταν επαληθεύτηκε και ο βιολογικός του έργου υπερχείλισε με τους υπεύθυνους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. 
Αναγκαίος ο ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο.
  Για να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος   θα πρέπει να χωροθετηθεί μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και νέος Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που θα καλύψει  ολόκληρη την Ήπειρο.

  Ο δήμος Β. Τζουμέρκων εκτός από την δικαστική οδό, που ακολουθεί, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει και στην διοργάνωση διαμαρτυρίας στο Ελληνικό με κατοίκους και φορείς, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά το ζήτημα.

 Επισήμανση.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε στον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων κ. Σεντελέ, που δίνει τις μάχες του στο πρόβλημα που  άλλοι (απολογούμενοι) του κληρονόμησαν , ότι στη διοργάνωση διαμαρτυρίας που σχεδιάζει στο Ελληνικό, καλόν είναι για την ιστορία να  ανοίξει  και ο φάκελος   για την απόδοση πολιτικών ευθυνών σε συγκεκριμένα  πρόσωπα και φορείς , τα οποία έχουν διαχειριστεί  διαχρονικά το πρόβλημα και σήμερα « δήθεν» ολοφύρονται ενώ θα έπρεπε να ήταν απολογούμενα. Ειλικρινά, κάτοικοι όμορων κοινοτήτων που ανήκουν σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών  αναρωτιούνται γιατί  ψήφισαν δημοτικοί σύμβουλοι του πρώην Δήμου Παμβώτιδας υπέρ της κατάργησης  της αίτησης  ακύρωσης της προσφυγής που ασκήθηκε το 2005  από τον πρώην Δήμο Παμβώτιδας στο ΣτΕ και ποιες ήταν οι συνειδητές παραλείψεις  των ηγητόρων στον αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου