Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ουσιαστικές οι προτάσεις της Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Ιωαννίνων για το Π.Δ. της Παμβώτιδας.

 Η  Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων της ΔΗΜΑΡ σε χθεσινή ανακοίνωσή της με θέμα την Παμβώτιδα   καταθέτει τις προτάσεις της  και τονίζει ότι: «Η λίμνη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι δημόσιος πόρος που τον δανειστήκαμε για να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές», για να προσθέσει  με νόημα ότι «μικροπολιτικές, συντεχνιακές και τοπικιστικές τακτικές και συμφέροντα πρέπει να απομονωθούν προτού οι άμεσες ή έμμεσες επιβαρύνσεις καταστούν μη αναστρέψιμες»!

    Αναφερόμενη  η Ν. Ε. της ΔΗΜΑΡ στο Π.Δ. της λίμνης, σημειώνει ότι αυτό «αποτελεί τον καταστατικό χάρτη, το σύνταγμα που διέπει την προστασία της, την αναγκαία, θεμελιώδη, προϋπόθεση για την διατήρηση του ευαίσθητου ευρύτερου οικοσυστήματος»

  Προσθέτει , μάλιστα  πως η θεσμοθέτησή του «πρέπει να είναι άμεση, δική μας, προτεραιότητα αιχμής και να μην περιφέρεται τα τελευταία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, από το Υπουργείο στον Φορέα Διαχείρισης,  από εκεί στην τοπική κοινωνία και τους φορείς και ξανά πίσω, διαιωνίζοντας το καθεστώς χαλαρότητας και αυθαιρεσίας και ακυρώνοντας οποιαδήποτε ουσιαστική διαβούλευση».

   Επισημαίνει την ανάγκη ο  διάλογος  να εστιαστεί στα ουσιώδη ζητήματα, ανάμεσα σε φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, κινήσεις πολιτών και πολιτικές δυνάμεις  και  τονίζει ιδιαίτερα την ευθύνη που φέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και κυρίως ο Δήμος Ιωαννιτών για την επίτευξη του στόχου αυτού.

   Δυστυχώς η   επισήμανση αυτή της  Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ  πάνω στα   ουσιαστικά και επίμαχα σημεία όπως είναι : οι ρυθμίσεις στον εξωαστικό χώρο του λεκανοπεδίου, ο καθορισμός της παρόχθιας ζώνης, η διατήρηση του υψομέτρου 469,54, η απόδοση τμημάτων της λίμνης  τα οποία έχουν αποκοπεί με την κατασκευή αναχωμάτων, η δημιουργία  μητροπολιτικού πάρκου στην Ανατολή, η διαφύλαξη κατ’ απόλυτο τρόπο της  γης υψηλής παραγωγικότητας, η προστασία του υδρογεωλογικού συστήματος του λεκανοπεδίου και η δημιουργία οικολογικού πάρκου ειδικά στις δημόσιες εκτάσεις της Κατσικάς,έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Δημ. Αρχής  και    αφήνουν  ακάλυπτο τόσο το  Δήμαρχο κ. Φίλιο  στο θέμα της αυθαίρετης παρέμβασης  δημιουργίας  στίβου στη λίμνη όσο και τους δημ. συμβούλους  του  Δημοτικού  Διευθυντηρίου που φέρονται να κινούνται  πολιτικά με τη ΔΗΜΑΡ.
     Ύστερα από τη δημοσιοποίηση των προτάσεων για τη Λίμνη από την Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ αποκτούν  μεγάλο ενδιαφέρον  οι θέσεις  των παραπάνω  δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου  για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων  για το Π.Δ. της Παμβώτιδας.

  Υ/Γ:  Με την ευκαιρία να θυμίσουμε  την παντελή  απουσία υπεράσπισης της τωρινής  δημ. αρχής   στην ποινική δίκη  που βρέθηκε κατηγορούμενη η πρώην δημ. αρχή του   Δήμου Παμβώτιδας,  επειδή αρνήθηκε τη χορήγηση νέων αδειών πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο  ,  υπερασπιζόμενη τα αυτοτελώς προστατευτέα περιβαλλοντικά αγαθά της λίμνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου