Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Από την ¨Ενότητα των Πολιτών" στην " Ενότητα των Ιδεών";

Το σύνολο των αρχών και θέσεών του που οριοθετούν το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ξεκαθαρίζοντας ότι το διακύβευμα στην επιλογή Φίλιος ή Μπέγκας δεν είναι απλά η εναλλαγή των προσώπων, των
ρόλων και των θέσεων, αλλά μια ριζική αλλαγή στη λογική και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοτική αρχή. Ο ίδιος σημείωσε   με νόημα ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών  δεν μπορεί να πορευτεί στο μέλλον με τους ίδιους πρωταγωνιστές» και για τον ίδιο σημασία δεν έχει η «μάχη» ανάμεσα στα πρόσωπα αλλά στις ιδέες.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι «η εκδήλωση τηςυποψηφιότητάς μου λειτούργησε ως ένας καταλύτης αναζωογόνησης, φρεσκάδας, ενεργοποίησης όλων σε μια παράταξη που εμφάνιζε σημάδια κούρασης και απογοήτευσης. Ομολογείται από όλους.
Το ίδιο θα συμβεί και στην κοινωνία, μόλις η προσπάθεια η δική μου συναντηθεί με όλους τους ενεργούς πολίτες. Μαζί θα θέσουμε σε νέες βάσεις τα αυτοδιοικητικά δρώμενα στο δήμο Ιωαννιτών».
                                  Τα  3  σημεία αρχών
1. Λογοδοσία, έλεγχος , χρηστή διοίκηση με διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και σεβασμό στις διαδικασίες και στους θεσμούς. 2. Ουσιαστική και όχι τυπική διαβούλευση με όλους τους φορείς, πρωτοβουλίες και οργανώσεις πολιτών που έχουν όχι μόνο θεσμικό ρόλο, αλλά και άποψη, θέσεις και ενδιαφέρον για το μέλλον του Δήμου. Θα κατοχυρώσουμε στην πράξη το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως συμμετοχικό.
3. Αποτελεσματική δημοτική διακυβέρνηση αξιοποιώντας πόρους και προγράμματα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες κοινωνικής ευημερίας και προστασίας των πολιτών, σε μια κοινωνία που είναι σε απόγνωση, με μια οικονομία που είναι σε βαθιά κρίση

                                  Τα  5  + 1  σημεία πολιτικής
1. Αποτελεσματική, συλλογική διοίκηση. Όχι στις παράλληλες πορείες δημοτικών και τοπικών αρχόντων, αποτέλεσμα ισορροπιών που οδηγούν σε παραλυτική ακινησία. Ανοιχτές συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας με ατζέντα και εισηγήσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το δήμο και τους πολίτες.
2. Αποκεντρωμένη διοίκηση του δήμου μέσω αναβάθμισης του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Στην παρούσα τριετία οι Δημοτικές Ενότητες κλήθηκαν να αναλάβουν ένα κόστος που δεν τους αναλογούσε, αποτέλεσμα κυρίως των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Γκόντα.
3. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου με δημοτικά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών σε κάθε δημοτική ενότητα. Σύσταση  υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στο Δήμο Ιωαννιτών. Άμεση ενεργοποίηση του θεσμού του συμπαραστάτη του Δημότη.
4. Άμεση προτεραιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και στην προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν την οικογένεια και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
5. Θεμελίωση μιας νέας  «εταιρικής σχέσης» μεταξύ Δήμου και Φορέων, η προγραμματική συμφωνία των οποίων θα αποτυπώνεται μέσω ενός στοχοθετημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για την περίοδο 2014 – 2020.
Μέτωπο όλων  των φορέων της αυτοδιοίκησης απέναντι στις  κεντρικές πολιτικές που περιθωριοποιούν την αυτοδιοίκηση, καθώς και συγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικού δικτύου των αυτοδιοικητικών αρχών της Ηπείρου για τη διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου