Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Απελευθερωτικές δηλώσεις και αντιδηλώσεις Μπέγκα – Φίλιου.

 Συνάντηση με τη Γραμματεία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» είχε ο Θωμάς Μπέγκας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ολοκλήρωση της  διαδικασίας ανάδειξης επικεφαλής  και  από την πλευρά του έθεσε τα εξής ζητήματα:
-  
      Η Γραμματεία ως το πολιτικό όργανο της παράταξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής επικεφαλής, έχει υποχρέωση να καταθέσει ένα σοβαρό πολιτικό κείμενο αξιολόγησης, το οποίο θα αποτυπώνει διάφανα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συναντήσεις που έγιναν με κόμματα, φορείς, πρόσωπα και τα στοιχεία που αναδεικνύει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της παράταξης.
-         Σε ότι αφορά το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τον επικεφαλής, ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε πως  ο ίδιος ήταν από την αρχή ανοιχτός στην κοινωνία και η άποψη του είναι πως οι κάλπες της παράταξης θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε όλη την κοινωνία.  Ωστόσο δήλωσε πως θα σεβαστεί και θα αποδεχθεί την επιλογή που θα κάνει η Γραμματεία και το όποιο εκλεκτορικό σώμα αποφασίσει, αρκεί η επιλογή να δείχνει απόλυτο σεβασμό προς τα μέλη της παράταξης. Προτάσεις που ακουστήκανε και … «εφευρίσκουν»  εκλέκτορες, ο κ. Μπέγκας θεωρεί ότι προσβάλουν την παράταξη.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της δέσμευσης απέναντι στην παράταξη, με τον Θωμά Μπέγκα να τονίζει με έμφαση ότι την δέσμευση του απέναντι στην παράταξη την έχει αποδείξει με πράξεις κι όχι με λόγια, με το σεβασμό στη δεοντολογία και συμπεριφερόμενος με πολιτική τιμιότητα από την πρώτη μέρα που εντάχθηκε σε αυτήν.
Την έχει αποδείξει: πρώτον με την αγωνία του να καταθέσει μέσα στην παράταξη μια νέα πολιτική πρόταση και δεύτερον, με τον απόλυτο σεβασμό των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί έως σήμερα.
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θεωρώ ότι ουσιαστικά δεσμεύομαι απέναντι στην παράταξη κι όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού και  φρασεολογία μιλιταριστικού τύπου που δεν ταιριάζει σε μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία αλλά σε παρατάξεις «τύπου σοβιέτ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί απόλυτα το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών της παράταξης.
Παράλληλα υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος θεωρεί ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών την 26η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία που έθεσε η Γραμματεία και που ο ίδιος την έχει αποδεχτεί. Οποιαδήποτε αναβολή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ο κ. Μπέγκας ζήτησε ακόμη από την Γραμματεία να δημοσιοποιήσει ολόκληρη τη δημοσκόπηση έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι τα αποτελέσματα της κι όχι να διαρρέουν αποσπασματικά στοιχεία που προκαλούν παρερμηνείες.
Επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η υποβολή της υποψηφιότητας του άνοιξε ένα γόνιμο διάλογο και επανέφερε την παράταξη στο παρόν. Θεωρεί πολύ σημαντικό το ότι η παράταξη υιοθέτησε την πρόταση του για άνοιγμα του διαλόγου με την κοινωνία, τα κόμματα και τους φορείς. «Δείξαμε ότι δεν είμαστε φοβικοί. Όποιος εξακολουθεί να βρίσκει «προβληματικό» ή να φοβάται αυτό το διάλογο ακόμη και σήμερα, είναι δικό του θέμα κι όχι της παράταξης» σημείωσε με νόημα ο κ. Μπέγκας.

Τέλος ο Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε στα μέλη της Γραμματείας ότι η ανανέωση την οποία ευαγγελίζεται, δεν είναι θέμα ηλικιακής επετηρίδας αλλά αφορά την ανάγκη να δοθεί ο χώρος στη δυναμική και άλλων ανθρώπων να συμμετάσχουν στα κοινά, ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες, με διάθεση προσφοράς, με αγάπη για την πόλη. Αφορά στην ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα, να ξεφύγουμε από καθεστωτικές αντιλήψεις, να αφυπνίσουμε μια εν υπνώσει κοινωνία που αναζητά διεξόδους από την κρίση, με συμμετοχή. Να εκφράσουμε μια άλλου τύπου αυτοδιοικητική αντίληψη, συλλογική,  απαλλαγμένη από προσωποκεντρικές λογικές και παθογένειες του παρελθόντος. 

  Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή την ανακοίνωση του Θωμά Μπέγκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:   «Η πόλη μας γιορτάζει την πιο μεγάλη της μέρα. Γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Τιμά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να πορευτεί ελεύθερη. Να ζει ελεύθερη. Χωρίς να υποκύπτει, χωρίς να εκβιάζεται. Στις στιγμές αυτές αξίζει σεβασμός. Η παράταξή μας βρίσκεται στο μέσο της διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου. Σεβάστηκα και σέβομαι όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Με εμπιστοσύνη στη Γραμματεία, που ανέλαβε το δύσκολο κι επίπονο έργο, είμαι σίγουρος ότι θα το φέρει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Άλλωστε μέχρι σήμερα έχει αφιερώσει στην κατεύθυνση αυτή χρόνο, κόπο κι αγωνία. Στην τελευταία ολομέλεια της παράταξης προσδιορίστηκαν τα μέλη της. Προσωπικά τα σέβομαι όλα και το
καθένα χωριστά. Η παράταξη και η κοινωνία θα δώσουν λύση, στον κατάλληλο χρόνο. Χωρίς εκβιασμούς, χωρίς διλήμματα και χωρίς υπεκφυγές».

Υ/Γ.: Το ερώτημα των πολιτών είναι πότε η πόλη μας  θα γιορτάσει την πολιτική αυτοδιοικητική απελευθέρωση; Ήδη πέρασε ένας αιώνας!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου