Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

EL PAIS:Κατά της φοροδιαφυγής,της φυγής κεφαλαίων και των κάθε τύπου φορολογικών παραδείσων


Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάραξε μια πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, της φυγής κεφαλαίων και των κάθε τύπου φορολογικών παραδείσων. Πιο συγκεκριμένα, υιοθέτησε δέσμη πέντε μέτρων για τα οποία ανακοίνωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, ο χρόνος θα καταδείξει τα όρια της δυναμικής των συγκεκριμένων μέτρων, τις πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, καθώς και τα απρόβλεπτα εμπόδια στην υιοθέτησή τους. Διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και καθυστερήσεις και εμπόδια.
Είναι παλαιά και συνήθης πρακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκπονεί φιλόδοξα σχέδια και να αναγκάζεται στο τέλος να χαμηλώνει τον πήχυ.
Η αξιοπιστία ωστόσο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. υπονομεύεται και από άλλους παράγοντες.
   Πρώτον, το κοινωνικό σκάνδαλο που προκαλεί η πληθώρα των υποθέσεων απάτης και φοροδιαφυγής, στις οποίες πρωταγωνιστούν υπουργοί, καλλιτέχνες τραπεζίτες και άλλοι διάσημοι. 
Δεύτερον, οι εντεινόμενες πιέσεις από πλευράς της κοινής γνώμης που έχει απαυδήσει διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεταφράζονται σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών και σε αυξηση των φόρων για τους πολλούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου