Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Εκφράζεται έκδηλα η ανησυχία του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την ελεγκτική πορεία του μεγάλου πλούτου και την είσπραξη των οφειλών και των προστίμων..

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε.:
1. Φυσικά Πρόσωπα Μεγάλου Πλούτου (ΦΜΜΠ). Την επικέντρωση του ελεγκτικού ενδιαφέροντος σε γιατρούς και δικηγόρους συστήνει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις κατηγορίες αυτές εντοπίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ συστήνεται οι έλεγχο να πραγματοποιούνται με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις αγορές και τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.
Οπως τονίζουν τα στελέχη της Τρόικα οι επιδόσεις στον έλεγχο ΦΠΜΠ παραμένουν ασθενείς. Οι αρχές όπως τονίζεται στην έκθεση «εξακολουθούν να αγωνίζονται προκειμένου να επιτύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με το πρόγραμμα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου (ΦΠΜΠ)».
2. Μικρό ενδιαφέρον για θέσεις ελεγκτών. Η επαναξιολόγηση των ελεγκτών δεν απέφερε τον αναμενόμενο αριθμό αιτήσεων. Ενώ προκηρύχθηκαν 4.091 θέσεις, μόνον 2.520 υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις, εκ των οποίων περίπου το 55% διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στον έλεγχο. Το άτονο αυτό αποτέλεσμα αποδίδεται στη σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων καθώς και στην απαίτηση υπογραφής νέων συμβάσεων απόδοσης. Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι (ποσοστό 98%) ήταν ήδη εργαζόμενοι της ΓΓΔΕ και μόνον το 2% προερχόταν από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικομικών .
3. Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Εχουν εντοπιστεί 347 φορολογούμενοι που έχουν εμβάσει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, και έχουν ξεκινήσει δεκαέξι έλεγχοι.
4. Νέο σύστημα αυτοματοποιημένης αποστολής ειδοποιήσεων για φορολογικές οφειλές. Τα στελέχη της Τρόικα θεωρούν ότι είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των εισπράξεων του τρέχοντος έτους. Το σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στις 20 Απριλίου του 2013, αλλά καθυστέρησε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.
5. Μεγάλοι οφειλέτες. Στην επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών (ΕΜΕΙΣ) υπάγονται 2.527 οφειλέτες με χρέος ύψους 33,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι ανεπίδεκτες είσπραξης με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να είναι χαμηλή. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2103 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 173 μεγάλων οφειλετών που ανέχονταν σε 2,4 δισ. ευρώ. Οι πραγματικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 12,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι οι οφειλές είναι παλαιές και δύσκολο να εισπραχθούν. Επίσης τονίζεται ότι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σπάνιες.
6. Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Η αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα κατά τους πρώτους 3½ μήνες του 2013 ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης με επιπλέον πόρους και της πιο εστιασμένης διαχείρισης ― ολοκληρώθηκαν 63 τακτικοί έλεγχοι (έναντι 76 για το δεκάμηνο από Μάρτιο ως Δεκέμβριο 2012) και 129 προσωρινοί έλεγχοι (έναντι 271 για όλο το έτος του 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου