Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31/12/2012


 Την τελευταία ευκαιρία, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, θα έχουν οι φορολογούμενοι για να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους της νέας ρύθμισης των χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως  31/12/2012.
Για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους  που οφείλουν στο Δημόσιο προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης  των οφειλομένων  μέχρι και σε 48 δόσεις αλλά με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 25% έως 50%.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, επισημάινεται ότ στη ρύθμιση των πολλαπλών δόσεων  μπορούν να συμπεριληφθούν και όσοι είχαν  τακτοποιήσει τις οφειλές τους πριν το 2013  με παλαιότερες ρυθμίσεις,  αλλά δεν μπόρεσαν να τις εξυπηρετήσουν  και τέθηκαν εκτός μέχρι κα την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι:
Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 οφειλές που είναι  βεβαιωμένες  στις ΔΟΥ και στα τελωνεία, δύναται κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία  να ρυθμίζονται έως 48  ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται ως εξής:
α) με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης  καταβολής κατά 50%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30/6/2013.
β) με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων , εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2014
γ) με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων , εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2015
δ) με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2016.
ε) με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2017.
Για να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς επίσης και να μην έχουν  απλήρωτες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από την 1η/1/2013 και μετά. Η ρύθμιση χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο αιτών αποδεικνύει ότι  μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιαίας δόσης.
Κατ΄ εξαίρεση  τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν  σε πρόγραμμα δόσεων της παραπάνω ρύθμισης, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν  τις ληξιπρόθεσμες  έως 31/12/2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα τελωνεία με περισσότερες από 48 μηνιαίες  δόσεις ανάλογα με το εισόδημά τους αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%, ενώ η δόση αυτή, με την αναλογούσα προσαύξηση, πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου