Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ποιοι και πώς θα απαλλαγούν από το χαράτσι

Picture 0 for Ποιοι και πώς θα απαλλαγούν από το χαράτσιΠοια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τη χορήγηση απαλλαγής ή τη χορήγηση μειωμένου συντελεστή για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση μειωμένου συντελεστή η απαλλαγής των περιπτώσεων 9, 10 και 11:.Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται ή το ΕΕΤΑ πρέπει να υπολογισθεί με μειωμένο συντελεστή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 4152/2013 , η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή διενεργείται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του δικαιούχου Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας εγκυκλίου, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία του αιτούντος, του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού σημειώματος - δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή, αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.
Για το χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη, αυτοτελώς για τον αιτούντα, ο αριθμός των τέκνων των κωδικών 003 και 004 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, εφόσον είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 4.
Η απόφαση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ. ή υπολογισμού αυτού με μειωμένο συντελεστή έχει ως τα υποδείγματα 2 και 3 κατά περίπτωση.
Εκτός των ανωτέρω, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει και τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:
α) προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας,
β) προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.
2. Σε περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε πρόσωπο που δεν είναι ο/η σύζυγος του δικαιούχου, η απαλλαγή ή η μείωση περιορίζεται στο ποσοστό που ανήκει σε αυτούς.
3. Η απαλλαγή ή η μείωση του ΕΕΤΑ διενεργείται, εφόσον ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων και φορολογίας εισοδήματος.
4. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα,κατά την κρίση του, και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο στοιχείο που πιστοποιεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού.
 Την Εγκύκλιο (ΠΟΛ 1101) για τη διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαρισμών του ηλεκτρικού ρεύματος,που  εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων μπορείτε να  δείτε την  πατώντας  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου