Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κριτική από το Εβραϊκό Συμβούλιο

Πρωτοβουλία αναγνώρισης όλων των ναζιστικών εγκλημάτων, περιλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος αλλά και των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα (Καλάβρυτα, Δίστομο), εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ ήδη δέχεται ισχυρή κριτική από τα ΜΜΕ, αλλά και από εβραϊκές οργανώσεις, σχετικά με το αδιέξοδο ως προς το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο.

Η αναγνώριση των ναζιστικών εγκλημάτων και, συνεπώς, η ποινικοποίηση της άρνησής τους αποτελεί δέσμευση που φέρεται να ανέλαβε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, στις 17 Μαρτίου, κατά την εκδήλωση μνήμης για την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιλαμβάνεται, δε, στις «βελτιώσεις και προσαρμογές» που και η Ν.Δ. αναγνώριζε ότι πρέπει να υπάρξουν στο ισχύον νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού. Η επεξεργασία της σχετικής πρότασης νόμου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά πλέον αναμένεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εξαιτίας και του μπαράζ επικριτικών σχολίων για την αδυναμία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής.
Χθες, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου κ. Ronald S. Lauder εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία των ελληνικών κομμάτων να υιοθετήσουν μία νέα νομοθεσία που θα αντιμετωπίζει τον ρατσισμό, τα κηρύγματα μίσους και την άρνηση του Ολοκαυτώματος. «Είναι ανησυχητικό ότι τα κόμματα στην Αθήνα προφανώς αδυνατούν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Lauder, προσθέτοντας ότι «οι εξτρεμιστές, όπως η ηγεσία της Χρ. Αυγής, αποτελούν απειλή όχι μόνον για τις μειονότητες, αλλά για την ίδια τη δημοκρατία».
Η θέση της Ελλάδας έναντι του φαινομένου αναμένεται να απασχολήσει και το συνέδριο του American Jewish Committee, που πραγματοποιείται 2 - 4 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπ. Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, καθώς ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται, εν τέλει, να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει η οργάνωση.
Από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου