Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προβόπουλος:Ανάκαμψη από το 2014.ΟΟΣΑ:Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 14


ΤτΕ:  Κατατίθεται  στη Βουλή η ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική από το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.   
 Η ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι η ύφεση της οικονομίας θα κυμανθεί φέτος κοντά στο -4,5% του ΑΕΠ, προβλέπει επίσης ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας από το 2015. Στην έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.
Σε ότι αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος πέριξ του -4,5%, πρόβλεψη που ενσωματώνει και την αρνητική επίπτωση από την Κύπρο που εκτιμάται μεταξύ -0,3 και -0,4%. Η ΤτΕ προβλέπει επάνοδο στην ανάκαμψη από το 2014.

Για το φορολογία, η ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση, λήψης πρόσθετων μέτρων, προτείνει ο κ. Προβόπουλος.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια
ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια «επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2014»,). Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το ΑΕΠ διατηρεί αρνητικό πρόσημο και το 2014 με -1,2% του ΑΕΠ, με τάση επιβράδυνσης (-6,4% το 2012 και πρόβλεψη -4,8% για το 2013). Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται και αυτή αρνητική στο -4,5% για το 2014, από -9,1% το 2012. Επίσης, η δημόσια κατανάλωση θα κινηθεί στο -2,1% το 2014 από -4,2% το 2012.
Αντίθετα οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προβλέπονται θετικές, σε ποσοστό 6,1% για το 2014, από -2,4% το 2012. Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, η επιστροφή της ανάπτυξης δεν προβλέπεται παρά κατά τη διάρκεια του 2014.
Η απαραίτητη υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις με αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς και με προβλήματα ρευστότητας λέει ο ΟΟΣΑ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου