Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Βεβαίωση οφειλής στη θέση του αποδεικτικού ενημέρωση για τη διευκόλυνση είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτων.

     Ο  Υφ. Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας  για είσπραξη χρημάτων  και μεταβίβαση ακινήτων με απόφαση του   καθόρισε  τις προϋποθέσεις χορήγησης  ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ  για χρέη προς το Δημόσιο.

Έτσι στην περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη,
εκδίδεται από την υπηρεσία στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή, ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ  προς το Δημόσιο, η οποία κατατίθεται αντί του αποδεικτικού ενημερότητας στην υπηρεσία ή στον οργανισμό πληρωμής.

 Η βεβαίωση οφειλής χορηγείται και όταν μεταβιβάζεται ακίνητο, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) από το προϊόν του τιμήματος εξοφλούνται πλήρως οι βεβαιωμένες κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε. οφειλές, άλλως οι τυχόν εναπομένουσες οφειλές διασφαλίζονται από λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή από εγγυήσεις τρίτων.

Στην περίπτωση που δεν εξοφλούνται πλήρως οι βεβαιωμένες οφειλές, αναγράφεται επί της βεβαίωσης το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί από το συμβολαιογράφο και να αποδοθεί, το οποίο ανέρχεται στο σύνολο του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο και πάντως όχι μικρότερο της αντικειμενικής αξίας. Σε περίπτωση που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός, η αξία προσδιορίζεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. βάσει συγκριτικών στοιχείων.

β) δε συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, παρά μόνο οι ανωτέρω βεβαιωμένες οφειλές.

Η βεβαίωση οφειλής επισυνάπτεται στην πράξη μεταβίβασης, αντί του αποδεικτικού ενημερότητας.

Περισσότερα στην ΠΟΛ 1084/30-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου