Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Το σκάνδαλο του Δήμου έχει και τα καλά του!..

Για το σκάνδαλο του Δήμου ο ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ, πρ. Δημοτ. Σύμβουλος Ιωαννίνων γράφει:


Στα εκατόχρονα ελευθέρια η πόλη μας δοκιμάζεται από μια θεσμική κρίση, η οποία δεν ταιριάζει στην ιστορία της πόλης και ούτε συμβιβάζεται με το
μέλλον της. Ο Δήμαρχός της βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα οικονομικό σκάνδαλο, που όμοιό του μάλλον δεν ξανάζησε ο τόπος. Έκαναν φτερά από τα ταμεία του Δήμου ένα και πλέον εκατομμύρια ευρώ χωρίς ως τώρα να ανακαλύπτονται οι ένοχοι, κι ας συνεχίζεται το κλέψιμο για ένα χρόνο!
Στ’ αλήθεια πώς μπόρεσαν κάποιοι στο Δήμο Ιωαννιτών να κλέβουν τέτοια ποσά σε μια περίοδο που οι συμπολίτες δεινοπαθούν και στερούνται και τα πιο αναγκαία για να πληρώνουν στο Δήμο τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους; Εύλογα ο κάθε πολίτης αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος του δημάρχου, αν για τα οικονομικά του Δήμου δείχνει αδιαφορία και αιφνιδιάζεται από μια ληστρική αρπαγή. Γιατί δε μπορεί ο Δήμαρχος να είναι πρώτος στα πανηγύρια, στα τραπέζια και στις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά τελευταίος στα οικονομικά δρώμενα της πόλης.
Εμείς θεωρούμε τον εκάστοτε δήμαρχο ως τον πρώτο πολίτη της πόλης, αφού έτσι επιβάλλει η υπογραφή των συμπολιτών. Αν, λοιπόν, σήμερα ο κ. Φίλιος δεν ελέγχει την Οικονομική Υπηρεσία και δεν νοιάζεται για το ταμείο της πόλης, τότε ποια είναι η αποστολή του; Γι’ αυτό από δω και πέρα θεωρώ ότι δύσκολα μπορεί να λειτουργεί ως Primus inter Pares, αφού η θεσμική του ιδιότητα βαρύνεται με ολιγωρία, με αμέλεια και με πλήρη αδιαφορία για τα οικονομικά της πόλης.
Έχουν απαίτηση οι πολίτες να εφαρμόζονται οι νόμοι, να ασκείται από τους ιθύνοντες έντιμη διαχείριση και προπαντός τα δημοτικά έσοδα από το υστέρημά τους να τα χειρίζονται με απόλυτη διαφάνεια και πάντα για καλύτερες υπηρεσίες από τον Δήμο προς αυτούς.
Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι, όπως λέγεται στο χώρο του Δήμου, διαπιστώθηκε το έλλειμμα πριν από πολλούς μήνες, αλλά ο δήμαρχος αρκέστηκε στη γνώμη διοικητικού στελέχους ότι πρόκειται για λογισμικό λάθος! Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να διατάξει αμέσως τον επιστάμενο έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί απολύτως τι συμβαίνει. Έτσι με τη σιωπή της επέτρεψε στους «ποντικούς» του Δήμου να συνεχίσουν ανενόχλητοι το φαγοπότι.
Να, λοιπόν, γιατί υποστηρίζω ότι εξαιτίας της απραγίας του Δημάρχου ο Δήμος Ιωαννιτών ξεπέρασε κάθε όριο θεσμικής, πολιτικής και ηθικής χρεοκοπίας. Είναι σαν να λέει ο μυλωνάς: μπέστε, αλέστε και μερτικό μη δίνετε.
Στους καιρούς βέβαια που ζούμε δεν μας εκπλήσσει ούτε το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου ούτε η πρακτική του δημάρχου και των συνοδοιπόρων του, πολιτικών και διοικητικών. Πρόκειται για εκφάνσεις του ίδιου κοινωνικού φαινομένου, δηλαδή της διαπλοκής και της διαφθοράς, που έχει βυθίσει τον τόπο σε μια απύθμενη τελμάτωση και σε μια θεσμική απαξίωση. Αλλά θα περίμενε ο πολίτης κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου να έχουν το θάρρος να διαχωρίσουν τη θέση τους από την πολιτική του κ. Φίλιου. Και όμως συνεχίζουν να κάθονται δίπλα του, σαν να μην συμβαίνει τίποτε!
Είναι πια φανερό ότι η διαφθορά έχει ξεκινήσει από την κορυφή της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και απλώθηκε, όπως ο κισσός, σε όλα τα επίπεδα. Είναι σαν να εμβολιάστηκε το γονίδιο του Έλληνα με τον ιό της σήψης.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το σκάνδαλο του Δήμου Ιωαννιτών λειτουργεί ως ο επιθανάτιος ρόγχος ενός κόσμου ή μιας νοοτροπίας που ρίζωσε βαθιά σε όλο το σύστημα και τώρα αρχίζει να σαπίζει και να αποβάλλεται από την κοινωνία. Άρα συμβολικά για τον δήμαρχό μας το σκάνδαλο αυτό θα αποτελέσει την αρχή και το τέλος της αποκαθήλωσης. Μια αποκαθήλωση που δεν έχει σχέση με το φυσικό πρόσωπο, αλλά με τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του συμπεριφοράς. Η πόλη τον τίμησε δεόντως και για αρκετά χρόνια. Ό,τι είχε να δώσει το πρόσφερε και οι συμπολίτες αποτιμούν το έργο του. Όμως δεν μπορεί να επιμένει ακόμα στον πρώτο ρόλο, να εκβιάζει καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες των πολιτικών συσχετισμών της πόλης.
Άλλωστε στην πολιτική δράση θα πρέπει να υπάρχει η αρχή, το μέσον και το τέλος. Γιατί αν κάποιος εισέρχεται με τα δύο πόδια στην εξουσία και επιμένει να εξέλθει με τρία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της Σφίγγας κατά τον μύθο του Οιδίποδα.
Αυτό, λοιπόν, το μεγάλο σκάνδαλο του Δήμου πρέπει να βάλει ένα τέλος στον λαϊκισμό και στα σύνδρομα της υστεροφημίας και της αλαζονείας. Και είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες τώρα θα αντιληφθούν ότι η Δημοτική Αρχή είναι κουρασμένη και ανήμπορη να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα της πόλης και στις προκλήσεις της εποχής. Οι διαμορφωμένες συνθήκες σήμερα στην πόλη μας λειτουργούν καταναγκαστικά πάνω στις συνειδήσεις των συμπολιτών και επιβάλλουν σε όλους μας να συμβάλλουμε στην κάθαρση της πόλης και στον ερχομό νέων αντιλήψεων και νοοτροπιών, που να υπηρετούν το κοινό και μόνο το κοινό συμφέρον.
Υ/Γ. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τα αναγραφόμενα  του Χ. Λεοντάρη. Άλλωστε από τη στήλη αυτή  είχαμε επισημάνει τις διάφορες αρρυθμίες και παραλείψεις της  Δημ. Αρχής τις οποίες μπορείτε να δείτε στις παρακάτω δ/νσεις:Ασυμφωνία οικονομικών στοιχείων Δήμου Ιωαννιτών 
Δηλώσεις Δημάρχου για το ταμειακό έλλειμμα στο Δήμο Ιωαννιτών
 Ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να γιορτάζει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης με επίκεντρο την ανεύρεση του «άφαντου» εκατομμυρίου.
 Ραντεβού στα τυφλά η συμφωνία των οικονομικών στοιχείων του 2012;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου