Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη συμπλήρωση των εντύπου Ε2 (μισθώματα ακινήτων)


 Μαζί με το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης συμπληρώνεται και υποβάλλεται το έντυπο Ε2 (μισθώματα ακινήτων). Στο έντυπο Ε2 δηλώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνονται και τα μισθώματα. Χωριστό έντυπο Ε2 υποβάλλουν οι σύζυγοι όταν και οι δύο αποκτούν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων.
 Στο Ε2 πρέπει να δηλώσετε ξεχωριστά για κάθε ακίνητο την τοποθεσία που βρίσκεται, το εμβαδόν του, τα στοιχεία του ενοικιαστή τον αριθμό παροχής ΔΕΗ  και τα εισοδήματα που εισπράξατε το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι δεν δηλώνεται στο Ε2 η ιδιοκατοικούμενη κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία (εξοχική ή μη εξοχική), ενώ δεν δηλώνεται το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από τους γονείς στα παιδιά και αντιστρόφως, επιφάνειας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. Το εισόδημα αυτό απαλλάσσεται από το φόρο.
 Όμως στο έντυπο Ε2 θα περιληφθεί το συγκεκριμένο ακίνητο με την ένδειξη π.χ. «Δωρεάν παραχώρηση στο(η)ν ...».
 Η κατοικία της οποίας γίνεται η δωρεάν παραχώρηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κύρια και όχι ως δευτερεύουσα ή εξοχική. Αν η επιφάνειά της είναι πάνω από 200 τ.μ. υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα στην επιφάνεια που αντιστοιχεί στα πάνω από τα 200 τ.μ. και το εισόδημα αυτό δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη της στη δήλωσή του.
 Αν το ακίνητο που παραχωρείται χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για ολόκληρη την επιφάνεια του ακινήτου. Σημειώστε ότι υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικιών προς άλλα πρόσωπα όσα τετραγωνικά και αν είναι αυτές, αναγράφεται το εισόδημα πάνω στη δήλωση και φορολογείται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου