Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τι θα περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η νέα ρύθμιση όπως αυτή κλείδωσε θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπογραφή λογιστή και συνεγγυητών για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή με χρέη στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από την άλλη όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ θα τύχουν απεριόριστων δόσεων. Σύμφωνα με  πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει :

 - Οι μηνιαίες δόσεις ανέρχονται σε 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας.

 - Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31/12/2012.

 - Επιχειρήσεις-φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ή 75.000€ θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων.

 - Μείωση προσαυξήσεων θα υπάρχει για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.

 - Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή, θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

 - Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.

 - Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία και όσες έχουν κατ’ επανάληψην ενταχθεί σε άλλες, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.

 - Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου