Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η παράταξη του Ν. Γκόντα προσέφυγε στον εισαγγελέα, έστω και καθυστερημένα.

Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην μείζονα μειοψηφία και την δημοτική αρχή, εξελίσσεται η πολύ σοβαρή υπόθεση με το ... άφαντο για τη ώρα, «έλλειμμα» άνω του 1 εκ. ευρώ που προέκυψε στο δήμο Ιωαννιτών για το 2012.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας ανακοίνωσε ότι η παράταξη του προσέφυγε στον εισαγγελέα και σε κάθε άλλη αρμόδια αρχή για να ερευνηθεί η υπόθεση και ζήτησε  να παραιτηθεί ο δήμαρχος
και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Του καταλόγισε ευθύνες  για το  πότε αποκαλύφθηκε το «έλλειμμα» του 1 εκ. ευρώ,  που είναι μείζον ζήτημα  αξιοπιστίας και ουσίας .Μάλιστα, υποστήριξε ο κ. Γκόντας,  ότι  «το έλλειμμα δεν έχει ανακαλυφθεί από τις 20 Φεβρουαρίου, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος  αλλά έχει ανακαλυφθεί από αρχές Οκτωβρίου, τουλάχιστον, γεγονός που καθιστά το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και όχι μόνο αυτό».
 Η  αντίδραση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, εκ των πραγμάτων, ήταν άμεση σε δηλώσεις και λέγοντας ότι:  «τα συμπεράσματα από την έρευνα που διεξάγεται θα διαβιβαστούν  αρμοδίως » και επιτέθηκε στον πρώην δήμαρχο, λέγοντας ότι : «Αυτό που κάνει ο κ. Γκόντας είναι να λαϊκίζει σε βάρος της πόλης και του Δήμου και  να  παραβιάζει θύρες ανοιχτές».
Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις διευκρίνισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 η υπηρεσία παρέδωσε κλεισμένο και το τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ σημείωσε ότι η βασική στόχευση του ελέγχου που γίνεται είναι η πλήρης επανεγγραφή όλων των στοιχείων της ταμειακής υπηρεσίας.
 ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό που προβληματίζει  την  τοπική κοινωνία  αλλά και τους ειδικούς για θέματα αυτού του περιεχομένου  πολίτες δεν είναι τόσο  η οφειλόμενη από πλευράς  αντιπολίτευσης  αντίδραση –έστω και καθυστερημένα- όσο οι απαντήσεις  του Δημάρχου που θυμίζουν  παλαιοκομματική  αντίληψη διανθισμένη  με το «όπιο»  της Γιαννιώτικης ατάκας.

 Επί του θέματος όμως ανακύπτουν κρίσιμα ερωτήματα όπως :
1.- Πότε έγινε  αντιληπτή  η ασυμφωνία ανάμεσα  σε λογιστικό και πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο,
2.- Ποιο το   περιεχόμενο  των οικονομικών στοιχείων που έχουν σταλεί στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας  κατά τα οριζόμενα στις οικείες υπουργικές αποφάσεις (αρ. εγκ. 53/17.12.2012)
3.- Γιατί δεν ζήτησε τη συνδρομή άμεσα των θεσμοθετημένων  οργάνων εσωτερικού ελέγχου κατά τις υφιστάμενες διατάξεις των νόμων  3492/2006: Διασφάλιση χρηστής διαχείρισης και  2362/1995 : Δημόσιο Λογιστικό-Έλεγχος δαπανών, προκειμένου να εντοπιστεί  το τυχόν  ταμειακό σφάλμα και
4.- Τι αφήνεται  να εννοηθεί με τη δήλωση, ότι η υπηρεσία παρέδωσε κλεισμένο και το
 τρίτο τρίμηνο του έτους και  ότι η βασική στόχευση του ελέγχου που  
γίνεται  είναι η πλήρης επανεγγραφή όλων των στοιχείων της ταμειακής υπηρεσίας;.
 Θεωρώ ότι οι  δημότες μας  δικαιούνται να μάθουν  τι έχει γίνει με την εμφανιζόμενη ασυμφωνία που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο  και αδιαφορούν για τις όποιες παραλείψεις  του κ. Γκόντα  για τις οποίες  ήδη έχει κριθεί. 
      Βεβαίως, βαρύτατη ευθύνη έχει και η Οικονομική Επιτροπή  που αποτελεί το  όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου και αποφασίζει για ζητήματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου