Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Διεθνής έρευνα για της off - shore εταιρείες - Στόχος η ανακάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών τους με το υπουργείο Οικονομικών για 103 ελληνικές offshore να έχει μαύρα μεσάνυχτα .

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ''Offshore – Leaks'', που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία καθώς ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία για τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρίες γραμματοκιβώτια», οφσόρ λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων και ολιγάρχες.
Στόχος του εγχειρήματος είναι να αποκαλυφθούν οι απόκρυφοι μηχανισμοί της υπεράκτιας οικονομίας αλλά και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των οφσόρ εταιριών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει ο μηχανισμός των φορολογικών παραδείσων. Η έρευνα θα δώσει την ευκαιρία να εξακριβωθεί ποιες από αυτές τις εταιρίες και τους ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.
Οι Έλληνες φοροφυγάδες της λίστας
Η λίστα των φοροφυγάδων, όπως σημειώνει το Spiegel στην ιστοσελίδα του, είναι μακρά και νεφελώδης. Σε αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολιτικοί από το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά καθώς επίσης «αμερικανοί γιατροί και Έλληνες κάτοικοι χωριών», οικογένειες και συνεργάτες δικτατόρων, ανατολικοευρωπαίοι και ινδονήσιοι πολυεκατομμυριούχοι, ρώσοι ολιγάρχες και διεθνείς έμποροι όπλων.
Σύμφωνα με το Spiegel που επικαλείται στοιχεία του ICIJ, Έλληνες φοροφυγάδες διαθέτουν συνολικά 107 εταιρίες οφσόρ στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην Καραϊβική, από τις οποίες όμως μόλις τέσσερις είναι δηλωμένες στις φορολογικές αρχές. Οι ιδιοκτήτες φέρονται να προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά στο βορρά.
«Οι έρευνες αυτές ξεδιπλώνουν το πέπλο του οφσόρ συστήματος και τον μυστικό κόσμο των φορολογικών παραδείσων», σημείωσε ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ΙCIJ), η οποία διηύθυνε τη διεθνή αξιολόγηση των στοιχείων. Γνωρίζαμε ότι η υπεράκτια οικονομία είναι δύσκολα προσβάσιμη, εντούτοις «μας εξέπληξε πόσο μεγάλη και εκτενής είναι», σημείωσε ο ίδιος.
Το ICIJ διεξήγε την 15μηνη έρευνα μαμούθ σε στενή συνεργασία με 86 δημοσιογράφους από 46 χώρες. Ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν βρίσκονται το BBC, η Guardian, η Washington Post, η Le Monde, η ελβετική Sonntagszeitung, η γερμανική Süddeutsche Zeitung, το επίσης γερμανικό NDR ενώ από την Ελλάδα Τα Νέα.
Τα αρχεία που δόθηκαν στη σύμπραξη των δημοσιογράφων αφορούν ένα χρονικό διάστημα 30 ετών και αποκαλύπτουν αριθμούς και στοιχεία για κινήσεις κεφαλαίων, λόγους ίδρυσης υπεράκτιων εταιριών καθώς και διασυνδέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Πηγή: Deutsche Welle

ΣΗΜ: Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για τις υπεράκτιες εταιρείες (Off Shore) και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αν προκύψουν ενδείξεις για παράνομες δραστηριότητες.

Αμήν και πότε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου