Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τα «λουκέτα» το 2012 ήταν περισσότερα από τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν με τις εταιρείες του ενός ευρώ να φθάνουν τις 1.077.

Από τα στοιχεία των Επιμελητηρίων προκύπτει ότι αρκετοί από αυτούς που προχώρησαν στην ίδρυση νέας επιχείρησης επέλεξαν τη λύση της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ), της εταιρείας του ενός ευρώ, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, καθώς το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται είναι... ένα ευρώ.
Εταιρεία ενός (1) ευρώ
Μέσα στο 2012 ιδρύθηκαν 518 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι και χθες είχαν ιδρυθεί 559 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες έναντι 371 εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
Γενικά, σε σύνολο 54 Επιμελητηρίων που έχουν αποστείλει στοιχεία σχετικά με τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων το 2012, στα 30 εξ αυτών το ισοζύγιο εγγραφών προς διαγραφές είναι αρνητικό, με άλλα λόγια, τα «λουκέτα» ήταν περισσότερα από τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν. Το 2012 διέκοψαν τη λειτουργία τους 45.023 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 40.179.
  Για διευκολυνση παραθέτουμε σχέδιο Προτυποποιημένου καταστατικού Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.)
ΠΡΑΞΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ Ι.Κ.Ε.
Στ ............... σήμερα στις.....................του μηνός ...............του έτους δύο χιλιάδες ....................(201.. ) ημέρα ....................οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: 1) (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, κάτοικος. επί της οδού.. αρ. .. , κάτοχος Δ.Α.Τ. ... και Α.Φ.Μ. ..............{ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)}*............. 2) (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, κάτοικος... επί της οδού.... αρ. .., κάτοχος Δ.Α.Τ. ... και Α.Φ.Μ................................{ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)} 3) (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, κάτοικος. επί της οδού.. αρ. .. , κάτοχος Δ.Α.Τ. και Α.Φ.Μ. ...................................................{ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)}........................και....................4) 1) (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, κάτοικος... επί της οδού.... αρ. .., κάτοχος Δ.Α.Τ. ... και Α.Φ.Μ............................................. {ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)} όλοι....................υπηκοότητας**, συστήνουν με το παρόν Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία της οποίας το καταστατικό έχει ως εξής:
`Αρθρο 1
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΙΔΙΟΤΗΤΑ- ΕΠΩΝΥΜΙΑ
Συνιστάται με το παρόν ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την ιδιότητα και τα χαρακτηριστικά αυτής της εταιρικής μορφής, της οποίας η επωνυμία είναι «................Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία»
`Αρθρο 2
Έδρα
1. Έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος.................
`Αρθρο 3
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1.                             Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε ....................... έτη και αρχίζει από την
καταχώριση του παρόντος στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.
`Αρθρο 4
Σκοπός
Σκοπός της συνιστώμενης με το παρόν Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας είναι: .............
 `Αρθρο 5
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ-ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΜΕΡΙΔΙΑ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ
1. Το κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε Χ ευρώ, διαιρούμενο σε (...) εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας (Ζ) έκαστο και αντιπροσωπεύουν κεφαλαιακές εισφορές ύψους χ ευρώ.
2. Ο συνολικός αριθμός των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας ανέρχεται σε Ψ εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας (Ζ) έκαστο και αντιστοιχούν σε (...) εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, σε (...) εταιρικά μερίδια εξωκεφαλαιακών εισφορών και σε (...) εταιρικά μερίδια εγγυητικών εισφορών ονομαστικής αξίας (Ζ) το κάθε εταιρικό μερίδιο.
Η καταβολή των παραπάνω εταιρικών μεριδίων ανά κατηγορία εισφορών έγινε ως εξής:
α. ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Οι κεφαλαιακές εισφορές των εταίρων, αξίας Χ ευρώ, που αντιστοιχούν σε (..) εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο, καλύφθηκαν ως κατωτέρω:
i) Ο εταίρος Ι κατέβαλε ποσό χ ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρίας και έλαβε α1 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο,
ii) Ο εταίρος ΙΙ κατέβαλε ποσό χ ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρίας και έλαβε α2 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο,
iii) Ο εταίρος ΙΙΙ κατέβαλε ποσό χ ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρίας και έλαβε α3 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο.
β. ΕΞΩΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Οι εξωκεφαλαιακές εισφορές των εταίρων, των οποίων η αξία αποτιμήθηκε σε Ψ ευρώ, από τους εταίρους αντιστοιχούν σε (.. ) εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο, καλύφθηκαν ως κατωτέρω:
i) Με παροχή εργασίας (τήρηση των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας) από τον εταίρο ΙΙΙ, για μια πενταετία από τη νόμιμη σύσταση της εταιρείας και η οποία αποτιμήθηκε από τους λοιπούς εταίρους συνολικά σε ψ1 ευρώ και αντιστοιχούν σε β1 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο.
ii) Με παροχή έργου.............................από τον εταίρο IV, για μια τριετία από τη νόμιμη σύσταση της εταιρείας και το οποίο αποτιμήθηκε από τους λοιπούς εταίρους συνολικά σ ψ2 ευρώ και αντιστοιχούν σε β2 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο ε
γ. ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Οι εγγυητικές εισφορές των εταίρων συνολικής αξίας Ν ευρώ που συνίστανται στην ανάληψη ευθύνης έναντι τρίτων για τα χρέη της εταιρίας μέχρι του ποσού των Ν ευρώ, αντιστοιχούν σε (.. ) εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας (Ζ) έκαστο, καλύφθηκαν ως ακολούθως:
i) Με ανάληψη ευθύνης έναντι τρίτων για χρέη της εταιρείας από τον εταίρο ΙΙΙ, ύψους ν1 ευρώ διαιρούμενη σε γ1 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο.
ii) Με ανάληψη ευθύνης έναντι τρίτων για χρέη της εταιρείας από τον εταίρο IV, ύψους ν2 ευρώ, διαιρούμενη σε γ2 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας ονομαστικής αξίας (Ζ) ευρώ έκαστο.
`Αρθρο 6
Διαχειριστές - Ορισμός διαχειριστών
Διαχειριστής δια του παρόντος ορίζεται ο (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, κάτοικος... επί της οδού.... αρ. .., κάτοχος Δ.Α.Τ. και Α.Φ.Μ.) Ο διαχειριστής εκπροσωπεί την εταιρεία και ενεργεί στο όνομά της κάθε πράξη που αφορά στη διοίκηση της εταιρείας, τη διαχείριση της περιουσίας της και την εν γένει επιδίωξη του σκοπού της.
Ο διαχειριστής μπορεί να αναθέτει την άσκηση συγκεκριμένων εξουσιών του σε εταίρους ή τρίτους*.
`Αρθρο 7
Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με το παρόν εφαρμόζονται οι διατάξεις του N. 4072/2012 όπως εκάστοτε ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου