Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα, σε
νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μη μένουν χωρίς πηγή εισοδήματος άτομα με
αναπηρία, το διάστημα που περιμένουν να κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές
του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), έδωσε ο υφυπουργός Νικόλαος
Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην «Ειδική Συνάντηση Επιστημονικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Διαλόγου για την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ». Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μια μικρή ανακούφιση, που θα αντιμετωπίσει τη μη ολοκληρωμένη προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξαμηνιαία παράταση της καταβολής σύνταξης σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας για το διάστημα αναμονής της εξέτασης, αλλά δεν λαμβάνει μέριμνα για το προνοιακό επίδομα. «Οφείλουμε αυτό να το διορθώσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην εξέταση των ατόμων με αναπηρία από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, είναι η ένταξη περισσοτέρων γιατρών στο σύστημα. Αυτό, είπε, θα αποτελεί «κάποια ανακούφιση έστω και πρόσκαιρη σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και στο μεταξύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης». «Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία», τόνισε κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Υ/Γ: Είναι να απορεί κανείς με τη
σοβαρότητα των πολιτικών που μας κυβερνούν , όταν πριν μερικές ώρες τόσο
ο Υπουργός κ. Βρούτσης όσο και ο ίδιος ο υφυπουργός κατά τη συζήτηση και
ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Αντιμετώπιση της
παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και την αγορά εργασίας και λοιπές
διατάξεις» νομοθέτησε με τις διατάξεις του άρθρου 66 μόνον την
παράταση για ένα εξάμηνο του δικαιώματος
συνταξιοδότησης για τις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει
λήξει και τα άτομα περιμένουν να κριθούν
από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ , αρνούμενος να κάμει δεκτές τις προσθήκες και για τις υπόλοιπες προτάσεις της παράτασης
των προνοιακών επιδομάτων, της άπαξ
εξέτασης κάποιων ιδιαίτερων μορφών αναπηρίας που είναι μη αναστρέψιμες και της
παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας για όσο διαρκεί η επανεξέταση από
υγειονομικές επιτροπές . Σήμερα βλέποντας το λάθος του δεσμεύεται υπό το βάρος
της αδικίας να το διορθώσει . Ποτέ δεν είναι αργά!.Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην «Ειδική Συνάντηση Επιστημονικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Διαλόγου για την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ». Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μια μικρή ανακούφιση, που θα αντιμετωπίσει τη μη ολοκληρωμένη προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξαμηνιαία παράταση της καταβολής σύνταξης σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας για το διάστημα αναμονής της εξέτασης, αλλά δεν λαμβάνει μέριμνα για το προνοιακό επίδομα. «Οφείλουμε αυτό να το διορθώσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην εξέταση των ατόμων με αναπηρία από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, είναι η ένταξη περισσοτέρων γιατρών στο σύστημα. Αυτό, είπε, θα αποτελεί «κάποια ανακούφιση έστω και πρόσκαιρη σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και στο μεταξύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης». «Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία», τόνισε κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου