Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αποκλείονται απ' τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων όσοι έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες

Τα πάνω-κάτω έρχονται στη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, μετά τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι χάνουν τις 48 και πλέον δόσεις σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά, κυρίως, ότι "τιμωρούνται" και αποκλείονται από τις ευνοϊκές διατάξεις όσοι, παρά τις δυσκολίες, άντεξαν να πληρώνουν ως τώρα τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Από τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες που χρωστούν στο δημόσιο, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα) έχασαν τις ρυθμίσεις τους και τώρα φαίνεται να παίρνουν σειρά για να μπουν πρώτοι στη νέα ρύθμιση.
Αντίθετα, η μειοψηφία που μπόρεσε να ακολουθήσει τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και συνέχισε να πληρώνει τακτικά τις δόσεις της ρύθμισης που είχε κάνει πέρυσι ή πρόπερσι (στις περισσότερες περιπτώσεις  οι ρυθμίσεις αυτές αφορούσαν χρέη και φόρους από το 2009), τώρα μένει στα "κρύα του λουτρού". Και αυτό γιατί όπως προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις, ουσιαστικά "παντρεύτηκε" τις λιγοστές δόσεις (12-20 το πολύ) που έδιναν ως τώρα εφορίες και δεν μπορεί να κάνει χρήση του νέου μέτρου, που δίνει 48 ή και περισσότερες δόσεις.
Με αυστηρότερους όρους, όμως,  μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και οι περίπου 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη σε εφορία και ταμεία, εκτός αν είχαν την τύχη ή… την πρόνοια να κλείσουν από μόνοι τους την επιχείρησή τους! Και αυτό γιατί η ρύθμιση αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτούς σαν να είναι επιχειρήσεις και όχι σαν φυσικά πρόσωπα και τους ζητά να έχουν την πιστοποίηση τρίτων (λογιστή και συνεγγυητή). Όμως, ακόμα και εάν μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των πολλών δόσεων.
Και όσοι  όμως δεν είχαν χρέη ως τώρα, αλλά δημιούργησαν μέσα στο 2013, λόγω οικονομικής αδυναμίας, η κυβέρνηση θα τους δώσει μόλις 12 δόσεις αντί για 48 και άνω που προβλέπει η νέα ρύθμιση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου