Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ριζική αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ

Σε ριζική αναδιάρθρωση του  ΣΔΟΕ προχωρά η κυβέρνηση, έχοντας δεχθεί ισχυρό «πρέσινγκ» από την   Τροικα , που θεωρεί ότι η αλλαγή στη φορολογική διοίκηση είναι το «α» και το «ω» για την επιτυχία του Προγράμματος αλλά και για την εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης στην εφαρμογή του Προγράμματος.
Ετσι αν και επιχειρήθηκε να διατηρηθεί το Σώμα με τη σημερινή του δομή και λειτουργία, επικράτησε η άποψη της Τρόικα ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουν διάσπαρτες οι ελεγκτικές υπηρεσίες και να μην λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός λίγων ημερών το ΣΔΟΕ, όπως το ξέραμε, θα πάψει να υπάρχει, καθώς οι αρμοδιότητες του θα περιοριστούν στον έλεγχο ειδικών υποθέσεων (π.χ. λίστες), στο «κυνήγι» ναρκωτικών, στον έλεγχο κοινοτικών επιδοτήσεων. Αντιθέτως όλες οι φορολογικές και τελωνειακές ελεγκτικές αρμοδιότητες περνάνε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το αντίστοιχο προσωπικό θα «απορροφηθεί» σε υπό σχεδιασμό νέες Διευθύνσεις.
Με αυτή τη κίνηση ενισχύεται ο ελεγκτικός βραχίονας του υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου θα ενισχυθούν οι προληπτικοί έλεγχοι κυρίως στο πεδίο του ΦΠΑ, που συνεχίζει να αποτελεί τη βασική «πληγή» αν αναλογιστεί κανείς ότι το 25% των υπόχρεων εξακολουθεί να μην υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις και βέβαια να μην υποβάλλει τον αναλογούντα φόρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου