Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τροπολογία περί πώλησης ακινήτων για εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο

 Ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννης  κατέθεσε τροπολογία στη οποία θα μπορεί ο φορολογούμενος να πουλήσει το ακίνητό του στο Δημόσιο ώστε να εξοφλήσει τις οφειλές του σ΄ αυτό. Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται ότι «με τις αξίες που το Δημόσιο υπολογίζει και βάζει  φόρους  στα ακίνητα ,  μπορεί ο οφειλέτης να πωλεί το ακίνητό του στο Δημόσιο για την απόσβεση – εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών του προς αυτό». Επισημαίνεται δε ότι το Δημόσιο θα υποχρεούται να αγοράσει το ακίνητο σε τιμή ίση με την αντικειμενική αξία επί της βάσει της οποία επιβάλλεται και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
  Προστίθεται άρθρο που έχει ως εξής:
Άρθρο………
1.Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο έχει οφειλές πάσης φύσεως προς το Δημόσιο από οποιαδήποτε αιτία, ή/και από ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς φορείς οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές, και βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής τους , έχει το δικαίωμα να πωλεί στο Δημόσιο ακίνητο ή ακίνητα ιδιοκτησίας του ή στην περίπτωση νομικών προσώπων και ακίνητα ανήκοντα στους εταίρους , για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών .
2. Το Δημόσιο υποχρεούται να τα αγοράσει σε τιμή ίση με την αντικειμενική αξία επί τη βάσει της οποίας επιβάλλεται και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ή σε περιοχές όπου το αντικειμενικό σύστημα δεν είναι πλήρες , ο καθορισμός της τιμής θα προσδιορίζεται από την αξία επί της οποίας επιβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.
3. Το δικαίωμα αυτό να ασκείται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου οφειλέτη προς την αρμόδια ΔΟΥ στην οποία υπάγεται η στον διοικητή του ασφαλιστικού φορέα,
4. Δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού είναι όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες και εκκαθαρισμένες οφειλές προς το Δημόσιο εν γένει , και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τις εξοφλήσουν λόγω αδυναμίας .
5. Προς απόδειξη της αδυναμίας ο αιτών την πώληση του ακινήτου προς το Δημόσιο για την εξόφληση των εν γένει οφειλών του θα πρέπει να δηλώνει υπευθύνως ότι οι καταθέσεις ή τα λοιπά ρευστοποιήσιμα στοιχεία (ομόλογα ή μετοχές) ή τα ταμειακά διαθέσιμα εάν είναι εταιρεία, είναι μικρότερης αξίας από το 50% της αξίας των ληξιπροθέσμων οφειλών του και είναι απαραίτητες για τη διαβίωση του ιδίου και της οικογένειάς του ή για την λειτουργία της επιχείρησης εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο – εταιρεία.
7. Η μεταβίβαση ακινήτου για την εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 3 μηνών το αργότερο από την αίτηση του οφειλέτη.
8. Από της ημέρας κατάθεσης της αίτησης μεταβίβασης με απόφαση του διευθυντού της αρμόδιας ΔΟΥ η του διοικητή του ασφαλιστικού φορέα παύει η προσαύξηση των οφειλών και αναστέλλονται αυτοδικαίως και μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης όλες οι πράξεις εκτέλεσης και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών. Επίσης αναστέλλονται τυχόν επιβληθείσες ποινές φυλάκισης η και επιβολής προστίμου με πράξη του αρμοδίου Προέδρου Πρωτοδικών καθώς και η εκδίκαση τυχόν ασκηθεισών ποινικών διώξεων με πράξη του αρμοδίου Εισαγγελέως.

9. Η δυνατότητα αυτή δίνεται και στους εταίρους – μετόχους των νομικών προσώπων οφειλετών , με την εισφορά ακινήτου ιδιοκτησίας του εταίρου υπέρ του νομικού προσώπου για τις πάσης φύσεως οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές. 10. Η ανωτέρω πράξη πώλησης ακινήτων προς το Δημόσιο για την εξόφληση οφειλών απαλλάσσεται τόσο του φόρου μεταβίβασης όσο και του φόρου υπεραξίας . Σε περίπτωση που η αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται υπερβαίνει την αξία των πάσης φύσεων οφειλών , τότε η διαφορά αυτή πιστώνεται υπέρ του οφειλέτη για μελλοντικές του οφειλές όπως και οφειλές του συζύγου και των συγγενών του α’ Βαθμού 11. Σε περίπτωση που η αξία του ακινήτου υπολείπεται των οφειλών τότε εξοφλούνται κατά σειρά προτεραιότητας οι οφειλές που επισύρουν ποινές στερητικές της ελευθερίας του οφειλέτη και στη συνέχεια με την χρονική σειρά γέννησης της απαίτησης ως ληξιπρόθεσμης. Το υπόλοιπο ποσό που θα προκύπτει ως διαφορά θα υπάγεται υποχρεωτικά σε ρύθμιση με δόσεις σύμφωνα με την οικεία φορολογική νομοθεσία . 12.Με Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσδιορίζονται και εξειδικεύονται τόσο οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες της μεταβίβασης του ακινήτου καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.
  Ο προτείνων βουλευτής
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου