Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Στα αζήτητα η Συμπαράσταση του δημότη.



"Πρώτα ο πολίτης μας"
Σπουδαίο έργο έχει επιτελέσει  ο Συμπαραστάτης του Δημότη της Αθήνα, σύμφωνα με την έκθεση  που  δόθηκε  στη δημοσιότητα . Στον αντίποδα  ενταφιασμού  του νεοπαγούς , πρωτοποριακού και πετυχημένου  θεσμού  βρίσκεται η Δημ. αρχή Ιωαννίνων. 
Ο Δήμαρχος και ο ενεργούμενος πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου  
χωρίς να αποποιείται τις ευθύνες και η αντιπολίτευση , βλέποντας  να μην   μπορούν  να προωθήσουν πρόσωπο της αρεσκείας των , προτίμησαν να θέσουν  στο ψυγείο το νέο θεσμό, μολονότι στην έκθεσή του  τόσο ο ίδιος ο Συμπαραστάτης  όσο και το Δίκτυο των Συμπαραστατών ανά τη χώρα διατυπώνουν εμφατικά την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού για να είναι πιο αποτελεσματικός απέναντι στους πολίτες,  ιδιαίτερα στην περίοδο του Μνημονίου ΙΙΙ .
Όπως αναφέρεται στην πρώτη έκθεση πεπραγμένων του θεσμού, ο Συμπαραστάτης του Δημότη διαπίστωσε σημαντικά προβλήματα κακοδιοίκησης και διατύπωσε ειδικές βελτιωτικές προτάσεις προς τον δήμαρχο.
  Δυστυχώς στο Δήμο των  Ιωαννίνων  και  μετά από καθυστέρηση  αρκετών μηνών, το Δημ. Συμβούλιο στη  συνεδρίασή του  στις 24/10/2001 δεν κατόρθωσε να επιλέξει τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (τα 2/3 των συμβούλων).
Υπενθυμίζουμε ότι ο Συμπαραστάτης που εισήχθη με τις διατάξεις του Προγράμματος «Καλλικράτης»  αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στην ορθή εφαρμογή των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών  αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες. Για  το λόγο αυτό   πρέπει να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου , προκειμένου  να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού. 
    Δυστυχώς  η μοναδική  προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων   απέβη άκαρπη  και έκτοτε ουδεμία προσπάθεια έγινε  για την ανάδειξη του.
   Προφανώς να  υιοθέτησε την πρόταση  της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ  για κατάργηση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για λόγους εξοικονόμησης πόρων!.
   Αν είναι δυνατόν, για λόγους εξοικονόμησης πόρων η  απόδοση του δικαίου και η στήριξη  του δημότη και της επιχείρησης  να οδεύει  συνειδητά στις καλένδες!
    Ίσως  η εμπεδωμένη άποψη  για την  φιλοκαλλικρατική δημοτική παράταξη ,ότι  το προεκλογικό της  σύνθημα  «Πρώτα ο Πολίτης» καλύπτει  απόλυτα την εισαγωγή του θεσμού , όταν μάλιστα  το κενό αυτού  καλύπτουν πλήρως με τη ρητορική τους  τα προβεβλημένα  μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης των Γραμμάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου