Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ¨ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ¨ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΑΛΛΑΞΕ το ΔΗΜΟ Σου για να ΑΛΛΑΞΕΙΣ τη ΧΩΡΑ
Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δην ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φσσ την Ευρπωμοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.
Στη δίνη αυτής της πραγματικότητας η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα καθώς:
ü       Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, η οποία θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων.
ü       Βασικές κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα, η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ
ü       Στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται το σχέδιο απολύσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που αρχικά έπληξε τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και σήμερα αγγίζει μέχρι και τους μόνιμους. Τα ονομαζόμενα σχέδια «μετατάξεων», «κινητικότητας», «εφεδρείας», καταλήγουν τελικά σε απολύσεις ή αποχωρήσεις εργαζομένων. Η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς διαμορφώνει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
ü       Επιβάλλονται εκτρώματα που πλήττουν τον θεσμό, όπως το κατ΄ επίφαση "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που καταλύουν τη σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  μετατρέπουν τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες.
ü       Η Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με την Ελληνογερμανική Συνεργασία και την «αξιοποίηση» (δηλαδή εκποίηση) της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
ü       Βρίσκεται  σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια) και τη μετατροπή της χώρας μας σε ΕΟΖ.

Η  ίδια η εφαρμογή του «Καλλικράτη»  αποκάλυψε το μνημονιακό πρόσωπο της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης καθώς συνιστά
·         Αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση σε τοπικό επίπεδο (Γραφειοκρατικό- περίπλοκο- αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο)
·         Συγκεντρωτική μεταρρύθμιση σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Αυτοδιοίκηση δέχθηκε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις. Ο υπερσυγεντρωτισμός αυτός, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, αφυδάτωσε την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης που είναι η άμεση λαϊκή και δημοκρατική  συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους.  
·         Δοκιμαστικό πεδίο της μνημονιακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο (Δραστικές περικοπές πόρων , κλείσιμο κοινωνικών δομών, απολύσεις εργαζομένων κ.α)
·         Εφαρμογή νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για "λιγότερο κράτος"( Ιδιωτικοποίηση του νερού και των φυσικών πόρων )
 Οι συνέπειες από την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαπερνούν και διαποτίζουν οριζόντια ολόκληρο το φάσμα του θεσμού της αυτοδιοίκησης καθώς
·         Ο Δήμος καλείται να αναλάβει τα βάρη και τις υποχρεώσεις μιας «τοπικής κυβέρνησης» χωρίς τους απαραίτητους και ικανούς πόρους για να το κάνει.
·         Όλες οι δημοτικές δομές εξυπηρέτησης του δημότη έχουν υποβαθμιστεί δραματικά και στο άμεσο μέλλον κάποιες είτε θα σταματήσουν την λειτουργία τους-με ότι αυτό συνεπάγεται  και για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους- είτε θα  συνεχίσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και άρα απαγορευτικά για τον πληττόμενο από την κρίση μέσο πολίτη και δημότη, ενώ άλλες έχουν ήδη καταδικαστεί στην υπολειτουργία και την απαξίωση όπως γίνεται με τις σχολικές μονάδες και τα νηπιαγωγεία που αδυνατούν να καλύψουν και τις βασικές ανάγκες όπως η θέρμανση ή η σίτιση. 
·         Οι δημότες και η Κοινωνία γίνονται οι αποδέκτες της πλήρους αποδόμησης και της κατάργησης ακόμη και των πλέον βασικών δημοτικών και κοινωνικών παροχών με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους και την ακόμη ταχύτερη εισαγωγή τους σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, κοινωνικού περιθωρίου  και παραπέρα φτωχοποίησης.
Εάν δεν αποτραπεί τώρα η εφαρμογή αυτής της ανάλγητης πολιτικής σύντομα θα έχουμε μια αυτοδιοίκηση «κλινικά νεκρή» και μια κοινωνία σε βαθιά εξαθλίωση.
 Με βάση τα 3 χρόνια λειτουργίας και εφαρμογής  του Καλλικράτη όλες οι εκτιμήσεις, οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις που είχαμε εκφράσει και βάσει των οποίων επιλέξαμε την αυτόνομη και διακριτή μας  κάθοδο  στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τοπικά με τον συνδυασμό του "3 κλικ Αριστερά", δυστυχώς  έχουν δικαιωθεί.
 Σήμερα μετά από 3 χρόνια λειτουργίας και εφαρμογής του «Καλλικράτη» βιώνουμε και στην πόλη μας  μια «μνημονιακή αυτοδιοίκηση» δηλ μια ιδιότυπη αυτοδιοίκηση πλήρως αποξηραμένη από τα ζωτικά συστατικά της στοιχεία που είναι η δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η λαϊκή συμμετοχή.
Αυτή η «μνημονιακή αυτοδιοίκηση» ενισχύεται  και από την πλήρη αποτυχία των προσωποπαγών, δημαρχοκεντρικών πολυσυλλεκτικών και παραλυτικών μορφωμάτων που τις τελευταίες τετραετίες διοικούν εναλλάξ την πόλη μας, στη λογική μιας ξεπερασμένης πελατειακής διαχείρισης με αποκλειστικό και μόνο  στόχο την νομή της τοπικής εξουσίας, την διατήρησή της και τη διαιώνισή της χωρίς σχέδιο και όραμα για την πόλη και τους δημότες.
Για εμάς και την παράταξή μας ο κοινωνικός, κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει τον θεσμικό της ρόλο.
Σήμερα, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση διακηρύττουμε  πως ο αυτοδιοικητικός μας αγώνας είναι αγώνας για την επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης  στον τόπο μας.
Αγωνιζόμαστε για μια Αυτοδιοίκηση που ως άμεσες προτεραιότητές της θέτει:
·         Την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης που βιώνει  η πόλη μας, με την ανεργία να έχει φθάσει σε ανεπίτρεπτα για την επιβίωση των συμπολιτών μας όρια και με τα εκατοντάδες λουκέτα των τοπικών επιχ/σεων να της προσδίδουν τον τίτλο της «παρακμάζουσας πόλης»
·         Την οργάνωση των συλλογικών αντιστάσεων  για την απόκρουση της μνημονιακής πολιτικής.
·         Να αποτελέσει η ίδια παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών με δράσεις& πολιτικές που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους
·         Να γίνει μοχλός ανάπτυξης, με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
 Αλλά και πιο πέρα η παράταξή μας θα αγωνιστεί  για  μια  Αυτοδιοίκηση που θα αποτελέσει πυλώνα της αποκέντρωσης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και μοντέλο των νέων μορφών διακυβέρνησης, με θεσμούς συμμετοχικούς και αμεσοδημοκρατικούς.
Με την έννοια αυτή οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 αποτελούν από κάθε άποψη κορυφαία πολιτική μάχη που στοχεύει στην ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης και στην υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς.
Εμείς λέμε «Άλλαξε τον Δήμο σου για να Αλλάξεις τη Χώρα»
Σε μια τέτοια προοπτική αλλαγής και ανατροπής των συσχετισμών στην πόλη μας για μια άλλη αυτοδιοίκηση, καλούμε σε συστράτευση πολιτικές και κοινωνικές  δυνάμεις που αντιμάχονται τις μνημονιακές πολιτικές στην αυτοδιοίκηση, απορρίπτουν τον «Καλλικράτη» και μάχονται για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και υποδομών.
Απέναντι στη διάλυση όλων των κοινωνικών δομών, στο ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, στην οικονομική αδιαφάνεια,  στη προσβλητική και σκανδαλώδη για την πόλη μας διαχείριση των κληροδοτημάτων όπου ισχύει ακόμη το «πλην Ιωαννίνων», στην τραγική και αυταρχική διαχείριση του οικοσυστήματος της Λίμνης και στην μεθοδευμένη προσπάθεια  κατάργησης του Φορέα Διαχ/σης της, απέναντι στην στοχοποίηση των τοπικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων και την απαξίωση των αιτημάτων των δημοτών, στην υποβάθμιση των συνοικιών και της κάθε γειτονιάς, στην εγκατάλειψη των χωριών (τοπικών διαμερισμάτων) του Δήμου, Αντιτάσσουμε την δημιουργία ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου και καλούμε κάθε δημότη της πόλης μας σε συστράτευση που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και τις πρακτικές της μέσα από την δική του ενεργοποίηση και συμμετοχή σε κάθε γειτονιά  και σε κάθε χωριό του Δήμου μας.
Καλούμε τον κάθε συνδημότη μας να βάλει τέλος στην «λογική της ανάθεσης» μέσα από την ενεργή συμμετοχή του σε μια αυτοδιοικητική παράταξη η οποία θα βρίσκεται και θα παρεμβαίνει παντού, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, στους δρόμους και τα κινήματα, στα νεολαιίστικα αιτήματα, στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, στους κοινωνικούς φορείς και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις πολιτιστικές δράσεις και στην πάλη των ιδεών.
Στόχο μας έχουμε μια πόλη και ένα Δήμο που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη , την κοινωνική πρόοδο και την ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους της χωρίς καμία εξαίρεση,  που θα αναπτύσσεται οικιστικά και θα διαχειρίζεται, το φυσικό της περιβάλλον και τους φυσικούς της πόρους με τρόπο που θα διασφαλίζουν για το σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές των δημοτών μας, ποιότητα ζωής ανθρώπινη και αξιοβίωτη.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση για την Αυτοδιοίκηση του τόπου μας καλούμε όσους και όσες συμφωνούν με τα παραπάνω να συμπαραταχθούν μαζί μας σε μια όμορφη Πάλη για την Πόλη μας  για να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί το όραμα μιας άλλης πόλης που αξίζει και πρέπει να έχει ο κάθε Γιαννιώτης και ο κάθε δημότης και πολίτης της.

                                                                                                Η Συντονιστική  Γραμματεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου