Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Όχι από το ΣτΕ σε κατασχέσεις λογαριασμών από το Δημόσιο εν αγνοία του οφειλέτη



«Απαγορευτικό» έθεσε για το Δημόσιο το ΣτΕ στο ζήτημα των κατασχέσεων χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών.
Όπως αποφάσισε η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή της, δεν μπορεί το Δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του.
Λόγω της σπουδαιότητας όμως του ζητήματος, παραπέμφθηκε αυτό για νέα κρίση στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος. Η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.
Το ΣτΕ απασχόλησε σχετικά περίπτωση διευθύνοντα συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας η οποία σήμερα δεν υφίσταται. Σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου συντάχθηκε έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως από τον προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών, σχετικά με απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές της πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ. Η κατάσχεση έγινε επί της σύνταξης του τέως διευθύνοντα συμβούλου και για ποσό ύψους 17.683 ευρώ.
Την κατάσχεση του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του, ο διευθύνων σύμβουλος την πληροφορήθηκε τυχαία μετά από εννέα μήνες, όταν πήγε στην Τράπεζα για ανάληψη χρημάτων. Στη συνέχεια ο ίδιος άσκησε ανακοπή κατά της έκθεσης κατάσχεσης.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών, δικαίωσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της εφετειακής απόφασης και ακολούθησε η απόφαση από το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ που έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου είναι νόμιμη αλλά παρέπεμψε την υπόθεση στην μείζονα σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου