Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η Ήπειρος βουλιάζει στην ανεργία, φτώχεια και υπανάπτυξη

Την ώρα που οι άλλες Περιφέρειες της χώρας σημειώνουν βήματα προόδου και χαράσσουν την προοπτική τους με συντονισμένους σχεδιασμούς, η Ήπειρος γυρίζει πίσω στο μακρινό παρελθόν βουλιάζοντας ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, στην υπανάπτυξη και στην ανεργία με 30,4%. Αυτό πιστοποιείται όχι μόνο απ’ όσα ζούμε όλοι αλλά και από επίσημα στοιχεία της Eurostat που κατατάσσει την Ήπειρο στην τελευταία θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας σ’ ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, με αρνητικό αντίκτυπο στην περαιτέρω πορεία της και όλων ημών φυσικά. Έτσι ηχούν ως κακόγουστο αστείο οι διαβεβαιώσεις της Περιφερειακής Αρχής και δη του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος επαίρεται για το… αναπτυξιακό έργο που παρήγαγε με τους συνεργάτες του και το οποίο υποτίθεται έχει οδηγήσει την Ήπειρο στην ευημερία, με διαχείριση 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία οκταετία, που προφανώς πήγαν «στράφι».
Σύμφωνα λοιπόν με την Eurostat, το μέσο εισόδημα των Ηπειρωτών το 2010 ήταν στα 13.700 ευρώ, για να μειωθεί το 2011 στα 12.800 ευρώ, με την αγοραστική δύναμη στο 55% του μέσου ευρωπαϊκού, ενώ ο δείκτης ποσοστού νέων επιχειρηματιών κατά το 2012 μετά βίας έφτανε στο 4% που είναι και ο χαμηλότερος της χώρας μας!
Οι αριθμοί λοιπόν είναι αδυσώπητοι και λένε ότι στην Ήπειρο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους αγοραστικής δύναμης, με επιδεινούμενους όπως σημειώνεται δείκτες, σε σχέση με εκείνο του ευρωπαϊκού είναι 55%, της Θεσσαλίας 56%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 57%, Δυτικής Ελλάδας 59%, Κεντρικής Μακεδονίας 62%, Βορείου Αιγαίου 63%, Πελοποννήσου 65%, Κρήτης 69%, Στερεάς Ελλάδας 72%, Ιονίων Νήσων 75%, Δυτικής Μακεδονίας 80%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεις της Ηπείρου είναι πρωταθλήτρια και στην ανεργία με 30,4% αλλά και στην φτώχεια – υπανάπτυξη που θα πει ότι έχουμε επιστρέψει δεκαετίες πίσω, ενώ οι τοπικοί άρχοντες καυχησιολογούν ανοηταίνοντες. 
 Γράφτηκε από τον/την StoTapsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου