Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το ¨success story ¨ της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων

Δραματικές προβλέπονται οι συνέπειες για το Δήμο , που κινδυνεύει  να καταδικαστεί σε πλήρη  περιθωριοποίηση από το  αναπαλαιωμένο  «καρτέλ» στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης . Από ό,τι διαφαίνεται    αντιλήψεις  αγκυλωμένες στο  καταδικασμένο πολιτικό παρελθόν των μνημονιακών κομμάτων   συσπειρώνονται  για τη διαχείριση  της επόμενης  δημοτικής εξουσίας  διάρκειας πέντε ετών, σε ένα κλίμα  αλληλοκατηγοριών  για  την οικονομική διαχείριση .

Προτεραιότητα  μάλιστα στο   ¨success story ¨     έχει ο επικεφαλής της παρούσας δημοτικής παράταξης  κ. Φίλιος ,ο οποίος  με την  πρωτοβουλία των πέντε  δημάρχων  έστησε την πολιτική του πλατφόρμα στα όρια της Κεντροαριστεράς, ορίζοντας ως άξονες   «τη θεσμική και διοικητική αυτονομία και τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό».  Λες και  στέρεψε ο πολιτικός χώρος  και η πολιτική  αναζήτηση της σύστασης   ενός κεντροαριστερού κινήματος που αποτελεί ζητούμενο της σημερινής κοινωνίας, η οποία   πλήττεται από τις μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύσεις.
Το κείμενο που συνυπέγραψαν έδωσε στον αναγνώστη την εικόνα ενός αυτοδιοικητικού κινήματος, ανατρεπτικού και πρωτοπόρου. Ακροβατώντας μάλιστα  να χαρακτηριστεί αντιμνημονιακή, προσπάθησε η κίνηση των πέντε  να φανεί το λιγότερο… επαναστατική.
 Έχοντας όμως, ως ενεργοί πολίτες, την εικόνα της δικής μας δημοτικής αρχής και του δημάρχου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος των, πέντε, είμαι περισσότερο  πεπεισμένος ότι στην πολιτική πρακτική, ο δήμαρχος μας απέχει πολύ από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του. Πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε και που αποδεικνύουν ότι το διευθυντήριο της δημοτικής αρχής  και ο δήμαρχος  προσωπικά   δεν τήρησαν  κατά τη θητεία τους (αντίθετα με τις προεκλογικές  εξαγγελίες που πολλοί από εμάς πιστέψαμε) ούτε τέτοιου είδους αρχές ούτε προτεραιότητες. Οι πελατειακές αναξιοκρατικές σχέσεις , οι  προωθήσεις έργων για χάρη συγγενών, οι οικονομικές  υπεξαιρέσεις, οι εξυπηρετήσεις  του δημοτικού διευθυντηρίου κλπ, είναι  χαρακτηριστικά  γνωρίσματα  της σημερινής δημοτικής  αρχής.
      Η πορεία της αποδεικνύει  ότι   υπηρετεί δουλικά και μακροχρόνια όλες τις πολιτικές επιταγές  και τις επιλογές τοπικών συμφεροντολόγων,  αρκεί να καταλήγουν στην υποψηφιότητά του, μια και  πουθενά μέχρι σήμερα δεν  είδαμε πολιτικές που να ενισχύουν σταθερά την αυτονομία και αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Παραδείγματα αυτής της αδύναμης πολιτικής είναι  πάρα πολλά,  όπως η ανικανότητα στη διαχείριση  των απορριμμάτων, στην ολοκλήρωση των προεδρικών διαταγμάτων για τη λίμνη,  στη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων,  όπως είναι τα πολεοδομικά σχέδια , το αεροδρόμιο, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον , οι θέσεις  για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, οι αθλητικές υποδομές κλπ .      Δυστυχώς, η κίνηση των πέντε  για το δήμο Ιωαννιτών αποδεικνύεται σε επίπεδο  διακηρυκτικό ένα πολύ καλό επικοινωνιακό «κόλπο» ,για  να θολώσουν  τα νερά και για άλλη μια φορά να παραπλανηθούν οι δημότες στην ψήφο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου