Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων το 2014 αν πρώτα δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς καμία μεταβίβαση δεν θα μπορεί να γίνει από το 2014, εάν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Ρόλο «επόπτη» αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, στους οποίους το υπουργείο Οικονομικών αναθέτει τον έλεγχο για το εάν έχει καταβληθεί ο νέος φόρος, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. ευρώ, από τα 4,15 δισ. ευρώ που θα αναγράφεται στο νέο σχέδιο νόμου ότι είναι ο στόχος.
Ειδικότερα, σε ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να «προχωρήσει», εάν προηγουμένως οι υπόχρεοι δεν έχουν καταβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Οι συμβολαιογράφοι, ωστόσο, μπορούν, εάν δεν έχει πληρωθεί ο ΕΦΑ, να κάνουν κανονικά τα συμβόλαια, εάν καταβάλουν οι ίδιοι εντός τριών ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου τον οφειλόμενο φόρο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου