Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων - Βλέπει κίνδυνο πτώχευσης

Σε μια απρόσμενη υποβάθμιση για την πόλη της Αθήνας, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε C από Caa3 προηγουμένως την πόλη της Αθήνας, χωρίς να δώσει outlook στην αξιολόγηση.

Για την απόφασή του αυτή ο οίκος επικαλείται ενδείξεις χρεοκοπίας. "Η απόφαση για υποβάθμιση αντανακλά τις ενδείξεις χρεοκοπίας", τονίζει χαρακτηριστικά η Moody's.
Η αξιολόγηση της Αθήνας πλέον βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση, στο C, με την αξιολόγηση της Ελλάδας, εξηγεί ο οίκος.
"Η απόφαση για υποβάθμιση ελήφθη στη σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης περί ποινώμ για μη δεδουλευμένους τόκους οι οποίοι προήλθαν από ανεξόφλητη πληρωμή, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για ένα δάνειο που έληγε το 2010", διευκρινίζει χαρακτηριστικά η Moody's.

Όπως εξηγεί ο οίκος, σε πρώτη φάση η Ελλάδα έλαβε το εν λόγω δάνειο από την ΑΤΕ, το 2003, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
"Η Αθήνα έλαβε πρόσφατα ένα ακόμη δάνειο, 10ετούς διάρκειας, από μια άλλη κρατική τράπεζα, με στόχο να καλύψει μέρος των τόκων που έπρεπε να καταβάλλει στην ΑΤΕ, τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης", διευκρινίζει στη συνέχεια η Moody's.
"Δεδομένου του γεγονότος ότι σε άλλο δάνειο υπάρχει ρήτρα cross-default, η Αθήνα είναι εκτεθειμένη σε σειρά σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας", προσθέτει ο οίκος και εξηγεί: Έχουμε λάβει επιβεβαίωση πως η πόλη της Αθήνας μπορεί να καλύψει τους τόκους και τις αρχικές πληρωμές άλλων δανείων της.
Η απόφαση της Moody's να φέρει σε εναρμόνιση την αξιολόγηση της Αθήνας με εκείνη της Ελλάδας, συνεχίζει ο οίκος στην έκθεσή του, αντανακλά την περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία της πόλης, η οποία επί της ουσίας δεν της επιτρέπει να δράσει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.
"Η Αθήνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές δημοσιονομικού χαρακτήρα πιέσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση της χώρας και στη σκιά της αδυναμίας άντλησης ίδιων εσόδων", συμπληρώνει ο οίκος.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου