Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο Φ. Φίλιος υπόσχεται αντί να απολογείται!

  Ο κ. Φίλιος από τα πολλά χρόνια που διετέλεσε δήμαρχος έχει... απωλέσει την διάσταση του χρόνου και δείχνει πως είναι ταγμένος αιώνια να εξουσιάζει τους δημότες! Το λέω αυτό γιατί, ενώ ολοκληρώνεται η τρίτη θητεία του ως δημάρχου Ιωαννίνων, μιλάει σαν να ανέλαβε χτες το αξίωμα και ξεκινάει σήμερα τη θητεία του!
Έτσι δεν τον διακρίνει καθόλου η υποχρέωση να απολογηθεί για το έργο που αφήνει και συνεχίζει το προσφιλές του χούγι να υπόσχεται, να δεσμεύεται και να τάζει «λαγούς με πετραχήλια». Αυτό ακριβώς έκανε και την Κυριακή που επισκέφτηκε τα Μάρμαρα.
Πιο συγκεκριμένα, ήρθε στο χωριό «σαν κλέφτης» και χωρίς να αντιληφθεί κανείς την παρουσία του. Ούτε καν το Τοπικό Συμβούλιο δεν παραβρέθηκε στο γωνιακό – έρημο τραπέζι όπου ήπιε το τσίπουρό του. Ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να ενημερώσει τον κόσμο ότι θα επισκεφτεί την Δημοτική Κοινότητα και να καλέσει τους συμπολίτες για μία συζήτηση επί όλων των προβλημάτων; Αλλά πώς να παρουσιαστεί, όταν για τρισήμιση χρόνια δεν τον είδε κανείς και ποτέ στα Μάρμαρα;
Ύστερα, θα προκαλούσε το λαϊκό αίσθημα και θα του χαλούσε η ...μόστρα για να προχωρήσει ως υποψήφιος δήμαρχος. Και πράγματι θα ήταν «πολιτικό θράσος» να μιλήσει για έργο και υπηρεσίες στα Μάρμαρα, που τέτοια εγκατάλειψη και απαξίωση ουδέποτε έχουν δοκιμάσει ούτε από δήμαρχο ούτε από πρόεδρο ύστερα από τον πόλεμο του ’40!
Όλα έχουν εγκαταληφθεί στο έλεος του χρόνου και της φύσης. Μήπως έριξε μια ματιά στην πλατεία, στους δρόμους, στον φωτισμό, στην παιδική χαρά; Ή μήπως θυμάται τις υποσχέσεις στο τωρινό Τοπικό Συμβούλιο, ότι τάχα θα επιστρέψει στο χωριό τα χρήματα που εισπράττονται από ενοίκια μαγαζιών, περιπτέρου και λατομείου ιδιοκτησίας της πρ. Κοινότητας Μαρμάρων; Αλλά ο Δήμος δεν έχει ούτε μία λάμπα για φωτισμό, ούτε χαρτί υγείας για σχολεία και εμείς ονειρευόμαστε τα τάματα του δημάρχου!
Λέει στην ανακοίνωση ότι συζήτησε και υποσχέθηκε να λύσει προβλήματα της Ολυμπιάδας. Αυτό κι αν δεν είναι δούλεμα πολιτικάντικο! Τέσσερα χρόνια δήμαρχος και δεν σκέφτηκε απολύτως τίποτε γι’ αυτόν τον κόσμο: Ούτε αστική σύνδεση, ούτε οδοσήμανση, ούτε νέο δρόμο, ούτε καν την αναγκαία ύδρευση κι ας έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια δεξαμενή.
Φαίνεται ότι ο κ. Φίλιος και οι πιστοί του συνεργάτες δεν έχουν αντιληφθεί πώς σκέφτεται γι’ αυτούς ο κόσμος και τι τους περιμένει αν ζητήσουν την κρίση του. Ίσως να θολώνει την πολιτική σκέψη η εξουσιολαγνεία, ο λαϊκισμός και ο πολιτικαντισμός.
Στην περίπτωση του Δημάρχου νομίζω πως ταιριάζει η σκέψη του Παπανούτσου που έχει διατυπώσει σε κείμενό του και λέει:
«Ο αδιάφορος δεν έχει επίγνωση του καθήκοντος, δεν αναγνωρίζει αρχές, και επομένως, όταν τις παραβαίνει, δεν έχει το αίσθημα της ενοχής, δεν έχει τύψεις, δε μεταμελείται. Είναι ο άνθρωπος που έχει πάθει κάτι χειρότερο από το πέσιμο το ηθικό: την ηθική αδιαφορία».

 Του ΧΑΡΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ,  πρ. Δημοτ. Συμβούλου Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου