Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τσίπρας: «Οδηγός διαπλοκής» με τρεις συνοδηγούς στην Ελλάδα

Οξύτατη αντιπαράθεση Στουρνάρα - Τσίπρα στη Βουλή για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για «Οδηγό Διαπλοκής» (σ.σ. ταινία που προτάθηκε για Όσκαρ 2013) στην Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν» η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα.
Με την ταινία «Οδηγός Διαπλοκής», που προτείνεται για τα περισσότερα Όσκαρ παραλλήλισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πολιτικές και ποινικές ευθύνες αναφορικά με τις τράπεζες και υποστήριξε ότι θα επέλθει ζημία 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση.

Πρόκειται τριπολικό σύστημα. Πρώτος οδηγός διαπλοκής το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας και τα κόμματα που κυβέρνησαν, δεύτερος οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, τρίτος οδηγός οι όμιλοι που ελέγχουν ΜΜΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στη δευτερολογία του αναφέρθηκε σε «χρηματιστηριακό παιχνίδι με τις τράπεζες που μυρίζει διαθέσεις κερδοσκοπίας».



                                       Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν
Ο Γιάννης Στουρνάρας αφού πρώτα παρέθεσε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013 λέγοντας ότι δεν θυμάται ποτέ στο παρελθόν να έχει εκτελεστεί προϋπολογισμός με καλύτερο τρόπο επιχείρησε να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. «Δεν χαριστήκαμε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι στο θέμα των τραπεζών η κυβέρνηση ενήργησε με τον πλέον δραστικό τρόπο ώστε να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι: «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των Ελλήνων καταθετών».

                                      Πλιάτσικο για να σωθούν οι τράπεζες»
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ύψωσε πολύ περισσότερους τους τόνους. Έκανε λόγο για «πλιάτσικο» και «προκλητική διαδικασία» αναφερόμενος στη μέθοδο που ακολουθήθηκε ώστε να σωθούν, μέσω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες. «Πάτε να φορτώσετε ζημία πολλών δισεκατομμυρίων στο δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει βουλή που θα έχει για πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο».
Υπενθυμίζεται ότι μια χθεσινή δήλωση του Κάρολου Παπούλια("φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά")έδωσε τροφή σε σενάρια πρόωρων εκλογών. Αργότερα ο κ. Παπούλιας διευκρίνισε ότι θα παραδώσει κανονικά στον διάδοχο του το 2015. H κυβέρνηση θέλει να αξιοποίησει τα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015 προκειμένου να επιρρίψει στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για την προσφυγή στις κάλπες.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε επιπλέον την κυβέρνηση ότι μελετά σενάρια με στόχο να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση και τη βούληση του λαού και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία επιλογή έξω από κάθε λογική δημοκρατικής και ομαλής μετάβασης. Αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή, δεν μπορεί να δεσμεύσει στην πολιτική της τις επόμενες κυβερνήσεις.

  
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην βιάζεται. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να αναλαμβάνει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την λήξη της θητείας του Γ. Προβόπουλου, δεν τα διέψευσε.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου