Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ

                                       Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Στο σημερινό ρευστό και ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο συντελούνται βίαιες ανατροπές στις αξίες, στον τρόπο ζωής και στους θεσμούς κοινωνικής οργάνωσης, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη αυτοοργάνωσης και ανάδειξης αξιόπιστων και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η λεηλασία των εισοδημάτων από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, οδήγησαν στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών και στην απαξίωση των λειτουργιών που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες.
Η κυβέρνηση και τα κόμματα που σήμερα την αποτελούν, κατασκεύασαν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με κριτήρια καθαρά κομματικά, προκειμένου να χειραγωγήσουν τους Δήμους, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ευαγγελίζονταν την «μεταρρύθμιση», τον εκσυγχρονισμό, το νοικοκύρεμα και τη διαφάνεια στους δήμους ώστε να σταματήσει η σπατάλη πολύτιμων οικονομιών πόρων. Προωθούσαν αλλαγές στη δομή και το εκλογικό σύστημα, αλλά για μια ακόμη φορά, αδιαφορώντας για την διαλαλούμενη εκ μέρους των αναβάθμιση της δομής και του ρόλου των δήμων, επανέκαμψαν και πάλι στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν τους δήμους ωσάν να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.
Η Αυτοδιοίκηση στις αγκάλες της Ετεροδιοίκησης.
Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντί ν’ αποτελέσει καταφύγιο και ανάχωμα για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας, συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του ιμάντα κυβερνητικών εντολών. Έχει μεταλλαχτεί σε θλιβερό εκφραστή και απολογητή των μνημονιακών πολιτικών, οι δε επικεφαλής δημοτικοί άρχοντες έχουν επιδοθεί, για μια ακόμη φορά, σε άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, προκειμένου να γίνουν αρεστοί και υποτακτικοί σε εξωθεσμικά κέντρα.
Απόδειξη αυτών είναι η στάση και η συμπεριφορά ορισμένων δημοτικών αρχόντων του Δήμου μας, οι οποίοι και κωφεύουν και αδιαφορούν και στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στην καταστροφική θύελλα που έχει ενσκήψει.
Υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες και τώρα αδιαφορώντας για τις δεσμεύσεις των και για τα προβλήματα του Δήμου, κινούνται στα όρια του κακού και του χειρότερου. Η εγκατάλειψη είναι πλέον φανερή.
Οι διατελέσαντες Δήμαρχοι αφού «είπαν ό,τι είχαν να πουν και αφού έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν κατά την μακρόχρονη θητεία τους», αυτοαναγορεύονται και πάλι ως οι μελλοντικοί σωτήρες, που θα σώσουν τους συμπολίτες μας από τις επιπτώσεις των δικών τους ενεργειών. Διαγκωνίζονται με πάθος μεταξύ τους για το ποιος από τους δυο προκάλεσε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον Δήμο μας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι προκάλεσαν το μέγιστο πλεόνασμα υποκρισίας , αναξιοπιστίας και αδιαφορίας για τα προβλήματα της κοινωνίας μας.
Ο Δήμος μας, ιδιαίτερα σήμερα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στα πλαίσια ενός καταστροφικού μνημονίου και ως εκ τούτου καλείται να διαδραματίσει το δικό του αποφασιστικό ρόλο με νέες ιεραρχήσεις, με νέες παρεμβατικές πρωτοβουλίες και με νέους στόχους, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις όποιες απώλειες και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Σε αυτή την στόχευση το όραμά μας εστιάζεται σε μια συστράτευση όλων των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και οικονομικών δυνάμεων, καθώς και των προσωπικοτήτων της πόλης μας για την ΑΝΟΡΘΩΣΗ του ΔΗΜΟΥ και της ΠΟΛΗΣ μας. Για έναν Δήμο ανοιχτό στους πολίτες και τους φορείς, έναν Δήμο αισθητικά και πολιτισμικά αναβαθμισμένο, όπου ο πολίτης δεν θα είναι ούτε ξένος, ούτε αποξενωμένος, γιατί η πόλη δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι οι άνθρωποι, είναι ο χώρος όπου συναθροίζονται η ατομική και η κοινωνική ζωή. Η πόλη τέλος δεν είναι ένας «προβληματικός ανθρωποβιότοπος».
Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος μας πρέπει ν’ αποτελέσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στην κοινωνία και ένα «ανοιχτό βιβλίο» στα χέρια του πολίτη. Οφείλει να καταστήσει τον δημότη κοινωνό μιας νέας πραγματικότητας, που αν συνεχιστεί όπως την έχουν σχεδιάσει ξενοκίνητα κέντρα αποφάσεων θα τον οδηγήσει σε ένα ζοφερό αύριο.
Αν για λίγο αναστοχαστούμε και ανασυγκροτήσουμε τη σκέψη μας, θα διαπιστώσουμε ότι η πόλη μας έχει μια στρατηγική και γεωπολιτική θέση που διευκολύνει τη διείσδυση στα Βαλκάνια και όχι μόνον. Έχει ένα Πανεπιστήμιο που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά , έχει δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και την αξιοποίηση και προβολή της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έχει αδελφοποιηθεί με άλλους Δήμους ξένων χωρών και δεν αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα προς όφελος της πόλης.
Το δόγμα «σκέψου συνολικά - δράσε τοπικά» προσανατολίζει τα βήματά μας.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η τοπική μας δράση στοχεύει άμεσα:
- Στην ουσιαστική φροντίδα για τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας στις συνοικίες και τα χωριά.
- Στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου για την εξασφάλιση πόρων, αρχίζοντας από την περικοπή κατά 50% των μισθών Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Προέδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων.
- Στην αναζήτηση φορέων και μορφών χρηματοδότησης δημοτικών έργων κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα, πέραν των συνηθισμένων δανειακού χαρακτήρα και κεντρικών επιδοτήσεων.
- Στην εφαρμογή νέων μορφών κοινωνικής πολιτικής και στη διαμόρφωση ενός «μοντέλου κοινωνικού πλουραλισμού» με τη συμμετοχή πολλαπλών κοινωνικών συντελεστών και με παράλληλη βελτίωση των υπαρχουσών δομών.
- Στην εκδήλωση ιδιαίτερης ευαισθησίας για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τη λίμνη μας.
- Στην πολιτιστική αναζωογόνηση με την συμμετοχή όλων των φορέων του πολιτισμού.
- Στην ενεργό συμμετοχή της Νεολαίας για την εκδίπλωση των πρωτοβουλιών της μέσα σ’ ένα αυτοδιαχειριζόμενο περιβάλλον.
- Στην ουσιαστική συμμετοχή των φορέων της πόλης μας μέσα από τον θεσμό της «Συνέλευσης των Φορέων της Πόλης» για την συνάρθρωση των στόχων και των δυνατοτήτων σ’ ένα μεσο- μακροπρόθεσμο όραμα.
- Στην αποκατάσταση του κύρους του Δήμου και στον αναπροσανατολισμό των άμεσων στόχων του στην κατεύθυνση άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων.
- Στην ανάθεση αρμοδιοτήτων Προέδρων δημοτικών Επιχειρήσεων και σε Συμβούλους της μειοψηφίας.
- Στην ανάδειξη και προβολή των Ευεργετών της πόλης και της Ηπείρου και στην απόδοση τιμητικών διακρίσεων σε όσους προβάλλουν και συντελούν στην καταξίωση της πόλης και στην προώθηση των συμφερόντων της.
- Στη συσπείρωση του ανθρώπων του πνεύματος, των καλλιτεχνών, των επιστημόνων κ.λ.π, που συνδέονται με την πόλη μας και ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σ’ αυτή την πορεία καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες να περπατήσουμε μαζί γιατί οι τύχες του Δήμου είναι στα χέρια όλων.
ΗΡΘΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
Σ΄ αυτή την περπατησιά είμαστε σίγουροι πως θα συναντήσουμε ομάδες και συμπολίτες που και αυτοί πιστεύουν πως η ενασχόληση με τα προβλήματα του Δήμου είναι τιμή και όχι επάγγελμα. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014                                  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

2 σχόλια:

  1. Η ιστορία των προσώπων είναι γνωστή, δεν ξεχνιέται. Οι πρώην δεν είναι νέοι. Το παρελθόν εχθρός τους.
    Δεν είναι πιστευτοί. Αυτοσκοπός τους η εξουσία, η δύναμή της και τα οφέλη της. Φτάνει πια! Νέοι άφθαρτοι και άξιοι. Δεν θα μας ξαναγελάσουν. Ποτέ πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή