Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσι 15% στις μεταβιβάσεις από 1.1.2014

Χαράτσι 15% θα πρέπει να πληρώνουν εφεξής όσοι μεταβιβάζουν ακίνητο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, η οποία ενεργοποιεί την επίμαχη διάταξη νόμου. Αν και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εγκύκλιος που θα ορίζει πώς ακριβώς θα υπολογίζεται η υπεραξία, ειδικά στις περιπτώσεις παλαιών ακινήτων, με τη εγκύκλιο που ορίζει τον Τύπο της δήλωσης που πρέπει να συνοδεύει πλέον όλες τις αγοραπωλησίες, σημειώνεται ότι ο φόρος ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.
Ιδιαίτερα για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.
Με βάση τον νόμο 4172, ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά το χρόνο κτήσης. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική. Η τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασης.
Ωστόσο, η υπεραξία αυτή "ψαλιδίζεται" με συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τη παλαιότητα του ακινήτου ως εξής:
  • από 1 έως 5 έτη: 0,95
  • 5- 10 έτη: 0,87
  • 10- 15 έτη: 0,79
  • 15- 20 έτη: 0,73
  • 20- 25 έτη: 0,66
  • πάνω από 25 έτη: 0,61
Η υπεραξία, απομειωμένη, με τους παραπάνω συντελεστές, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, απαλλάσσεται από το φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.

Η σχετική εγκύκλιος:ΠΟΛ.1014/7.1.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου