Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι δωρεές σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς

Με διάταξη που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή απαλλάσσεται από το ΦΠΑ η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων και άλλων αγαθών σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς, προκειμένου τα αγαθά αυτά στη συνέχεια να διανεμηθούν για την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Μέχρι σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε στις περιπτώσεις αυτές την επιβολή ΦΠΑ, καταλήγοντας έτσι να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να καταστρέφουν όσα προϊόντα δεν διέθεταν προς πώληση, αντί να τα προσφέρουν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Με την ψήφιση και θέση σε ισχύ της διάταξης, αγαθά που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα (π.χ. λόγω λαθών στη συσκευασία, απόσυρσης από την αγορά, εγγύτητας προς την ημερομηνία λήξης) μπορούν να διατίθενται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς να επιβάλλεται ΦΠΑ και έτσι δημιουργείται κίνητρο στις επιχειρήσεις, αντί να καταστρέφουν τα προϊόντα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το ΦΠΑ, να τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς, ώστε τα αγαθά αυτά να καταλήγουν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου