Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η βλακεία ως παράγοντας εξέλιξης

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, είμαι πια σίγουρος ότι το πρόβλημα μας δεν είναι ούτε οι ιδεολογίες, ούτε οι θρησκείες, ούτε τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα κλπ. Το πρόβλημά μας είναι η βλακεία. Είναι τόσο ισχυρή που είναι ανίκητη. Την βρίσκεις παντού, ακόμη κι εκεί που υποτίθεται ότι δεν υπάρχει.
Δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα, την καταγωγή ή την ηλικία.
Οι βλάκες βρίσκονται παντού και σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Και οι βλάκες βλάπτουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Το Σύστημα Προπαγάνδας, από την άλλη, ξέρει με ποιους έχει να κάνει. Έχει μελετήσει πολύ την σύσταση του πληθυσμού και ξέρει πως να χειραγωγήσει τους βλάκες. Οι ξύπνιοι δεν ενδιαφέρουν το Σύστημα γιατί είναι μειοψηφία και, αν πάνε να κουνηθούν, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.
Όταν θέλω να δω που θα πάνε τα πράγματα, απλά μιλάω με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου.
Πολλές φορές αισθάνομαι ότι μιλώ με το δελτίο του ΜEGA, ή ότι ζω σκηνές από αμερικάνικη γλυκανάλατη ταινία. Προσωπικά, δεν ελπίζω τίποτε.
Άλλωστε για ποιο λόγο πρέπει να συμβεί κάτι καλό σ” αυτή την χώρα; Μας το χρωστάει κανένας;
Γ.Κ.
(Αγαπητέ φίλε, είναι εντυπωσιακό πως κανένας μεγάλος φιλόσοφος ή Δάσκαλος δεν έλαβε υπόψη του την βλακεία. Ούτε ο Μαρξ αναφέρεται στην βλακεία, ούτε ο Σωκράτης, ούτε ο Γκάντι. Νομίζω πως ο Τρότσκι έκανε κάποιες νύξεις στους βλάκες -αναφερόμενος στους Σοβιετικούς συντρόφους του- αλλά, κρίνοντας από το τέλος του, μάλλον δεν του βγήκε σε καλό. Πολλές φορές κάνουμε ατελείωτες αναλύσεις και συζητήσεις για την ενέργεια κάποιου -και προσπαθούμε να βρούμε λογικές εξηγήσεις-, αν και είναι ολοφάνερο πως η ενέργειά του είναι αποτέλεσμα βλακείας. Πάντως, οι βλάκες δεν πρόκειται να εξαλειφθούν σύντομα, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να προσπαθεί να τους αποφεύγει. Να είστε καλά.)
Εγραψε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου