Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας: "Ο τόπος έχει θυμό και είναι δικαιολογημένο να έχει θυμό."

«Ο τόπος έχει θυμό και είναι δικαιολογημένο να έχει θυμό», τόνισε –μεταξύ άλλων- σε δηλώσεις σχετικά την υπόθεση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης Παμβώτιδας , ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.
Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε πως: «θεωρώ ότι υπάρχει ένας απόλυτος παραλογισμός. Δηλαδή η χωρική οργάνωση που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να πηγαίνει τόσο πίσω και μάλιστα σε περίοδο κρίσης».
Σημείωσε δε πως «αναρωτιόμαστε αν η γραφειοκρατία του ΥΠΕΚΑ, σε βάθος χρόνου, είναι τυχαία ή είναι σκόπιμα αναποτελεσματική».
«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας αυτών που σε βάθος χρόνου δηλώνει το Υπουργείο και για το Π.Δ. Λίμνης και για το Ρυθμιστικό. Κι αν πούμε ότι για το Π.Δ. Λίμνης είναι λίγο πιο σαφές το περιβάλλον, προφανώς όμως έχει καταστεί ασαφές το περιβάλλον σε σχέση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο», είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε αναφερόμενος στο Ρυθμιστικό:
«Έχουμε να κάνουμε με συνεχείς αλλαγές. Είναι γνωστό ότι είχαμε μια ακόμη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το περασμένο καλοκαίρι. Τότε στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε σε διαβούλευση, προβλέπονταν ότι «τα εν εξελίξει Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας ολοκληρώνονται με τις υφιστάμενες διατάξεις». Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που έφτασε στη Βουλή και ψηφίστηκε, η φράση αυτή αφαιρέθηκε.
Έτσι και τα ήδη «ώριμα» Ρυθμιστικά, όπως των Ιωαννίνων, ενσωματώνονται ουσιαστικά στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Και μάλιστα το περίεργο είναι ότι –σύμφωνα με τη φράση που χρησιμοποίησε χθες ο Υπουργός- θα ενσωματωθούν «οι βασικές αρχές» του Ρυθμιστικού. Αυτό είναι ένα ερώτημα. Πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί ο Υπουργός λέγοντας βασικές αρχές», τόνισε ο Δήμαρχος.
«Εδώ υπάρχουν τεράστιες παλινωδίες. Εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και νομίζω ότι είναι τραγικές αυτές οι αποφάσεις που φέρνουν πίσω τόσο μεγάλα ζητήματα του τόπου τα οποία έχουν σχέση με την ανάπτυξη», είπε ο κ. Μπέγκας.
Υπογράμμισε πως «εμείς ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε το θυμό μας και την αντίδραση μας».
Στο δια ταύτα ο Δήμαρχος Ιωαννιτών δήλωσε πως: «άμεσα θα εξετάσουμε με τους συνεργάτες μου τις νέες εξελίξεις και επίσης θα επιδιώξω και μια συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, τους βουλευτές και το Τεχνικό Επιμελητήριο». Να σημειωθεί πως ήδη σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστο Παπαβρανούση.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας: «δεν ξέρω αν έχει νόημα το να στείλουμε μια επιστολή με τις θέσεις μας στο Υπουργείο, αλλά να επιδιώξουμε όλοι μαζί μια δυναμική παράσταση στην Αθήνα για να δούμε που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση». Γιατί όπως υποστήριξε: «πρέπει να καταλήξουμε κάποια στιγμή όλοι μαζί, πως διεκδικούμε ορισμένα μείζονα ζητήματα του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου