Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πολιτικοί τριγμοί Καχριμάνη – Πλιάκου λόγω Τατιάνας & λυματολάσπης…

Ο τίτλος μετονομάζεται σε : Αξιοβίωτη ΛΥΜΑΤΟ-ανάπτυξη Ηπείρου


Η επένδυση στην Ελεούσα για την επεξεργασία της λυματολάσπης, από τον σύζυγο της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη σε έκταση της γαλακτοβιομηχανίας “ΔΩΔΩΝΗ” προκαλεί αντιδράσεις και ερωτηματικά.
    Όσο περισσότερο ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης που φέρει τον τίτλο «διαχείριση λυματολάσπης», τόσο πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τον ρόλο της περιφερειακής αρχής. Ένα παζλ στο οποίο συμμετέχουν λίγο έως πολύ η ΔΕΥΑΙ, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η περιφερειακή αρχή και δη η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη και ο επενδυτής Κωνσταντίνος Σταύρου, σύζυγος της αντιπεριφερειάρχη.
    Παράλληλα  η "άρνηση" του  Μιχάλη Πλιάκου να παραστεί στη συνεδρίαση και να ταχθεί με την πλευρά των κατοίκων της Ελεούσας και του Αγ. Ιωάννη, αντί να "απουσιάζει" υπέρ του συζύγου της κ. Καλογιάννη, τον φέρει σε δυσμενή θέση απέναντι στην Ελεούσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμβουλοι που φέρονται ότι θα κατέλθουν (οι ίδιοι ή τα παιδιά τους) ως υποψήφιοι με τον κ. Πλιάκο, ή δεν παρέστησαν και αυτοί στη συνεδρίαση ή αποχώρησαν (Γ. Σταλίκας, Φ. Κούργιας, Φ. Ράρρας, Π. Κολιός).  
    Η λυματολάσπη μπήκε δυναμικά στην...

επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη, όταν η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκατάσταση αερόβιας επεξεργασίας ιλύος (υπαίθρια κομποστοποίηση) που προκύπτει από βιολογικούς καθαρισμούς σε έκταση ιδιοκτησίας της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής είναι ο κ. Σταύρου. Η κ. Καλογιάννη είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση λόγω προφανούς κωλύματος.
    Η πρώτη πολιτική αντίδραση για τους συσχετισμούς γύρω από τη μονάδα αυτή είχε εκφραστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «ΑΥ.ΡΙ.Ο. στην Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου. 
    Χτες, το δημοτικό συμβούλιο της Ζίτσας, στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει η επίμαχη έκταση, αντέδρασε έντονα στη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος, την οποία κατηγόρησε για «εσπευσμένη συζήτηση» και ότι δεν περίμενε να καταθέσει τη δική του άποψη. «Με προσβάλει επίσης η φήμη ότι πίσω από τον επενδυτή υπάρχουν μέλη της περιφερειακής αρχής αλλά και γιατί κάποιοι σήμερα που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών της Ζίτσας  επέλεξαν προσχηματικά να μην παραστούν στην συνεδρίαση ή να φύγουν» τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης στη συνεδρίαση.
    Οι αιχμές του κ. Ρογκότη αφορούσαν τόσο τον Μιχάλη Πλιάκο, υποψήφιο δήμαρχο και νυν περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης του Αλέκου Καχριμάνη, που δεν παρέστη στη συνεδρίαση, όπως συνήθιζε, όσο και δημοτικούς συμβούλους που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι με τον κ. Πλιάκο και οι οποίοι αποχώρησαν νωρίτερα από τη συνεδρίαση.
    Τα βέλη κατά της περιφερειακής αρχής δεν εκτοξεύτηκαν μόνο από τον κ. Ρογκότη, αλλά και από τους υπόλοιπους επικεφαλής των παρατάξεων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σάκης Βλέτσας καταλόγισε βιασύνη στην Περιφέρεια. «Ελπίζω η σπουδή της Περιφέρειας να μην έχει σύνδεση με το ότι ο ιδιώτης είναι σύζυγος της αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη. Κάτι μυρίζει, κάτι βρωμάει εδώ. Έτσι λένε και έτσι θα λένε μετά από ένα χρόνο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε.
Παραχώρηση από τη «Δωδώνη»
    Λάβρος και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χρυσόστομος Βούζας ο οποίος μίλησε για «απροκάλυπτες αποφάσεις», βάζοντας στο στόχαστρο και τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». «Δημιουργούνται συνειρμοί» είπε με νόημα.  Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «η εταιρία ‘Δωδώνη’ με σχετική υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της παραχωρεί στον κ. Κωνσταντίνο Σταύρου του Νικολάου συνολική έκταση  23.427,69 m2 για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ιλύος». Γίνεται λόγος δηλαδή για παραχώρηση έκτασης 24 στρεμμάτων στον επενδυτή, όχι για μίσθωση ή πώληση.
    Επί της επένδυσης καθεαυτής, το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας εξέφρασε ουσιαστικά τον φόβο του ότι η επίμαχη έκταση θα χρησιμοποιηθεί για τη λυματολάσπη όχι μόνο των τοπικών βιολογικών καθαρισμών αλλά όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Κι αυτό επειδή, όπως προέκυψε από την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Ζίτσας, η δυναμικότητα της εγκατάστασης είναι για 24.000 τόνους λυματολάσπης ετησίως, όταν από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ προέρχονται 5.000 τόνοι (και 7.000 τόνοι όταν γίνει η επέκταση του εργοστασίου) και από αυτό της «Δωδώνης» 200 τόνοι ετησίως. 
    Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο εκτίμησε ότι ο δήμος δεν μπορεί να γίνει ο «βόθρος των Ιωαννίνων», προσθέτοντας ότι μια τέτοια επένδυση, σε μια αστική περιοχή, θα είναι ασύμβατη με άλλες δραστηριότητες. 
Πηγή:  zitsagate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου